Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi naslovi u online knjižari Knjiga.ba u oktobru, “mjesecu knjige”

sajam knjiga22

Najveća BH online knjižara na adresi Knjiga.ba pripremila je za oktobar, “mjesec knjige”, nove zanimljive naslove.

Goran Sarić u putopisima “Rahat u Dokumu”, odan je strasti ličnog utiska, kako navodi književnik Enver Kazaz, a tek kasnije znanju o prostoru kojim putuje. Ta prevlast pjesnika nad naučnikom omogućuje mu gnoseološki učinak putovanja.

To znači, smatra Kazaz, da on dok putuje saznaje, i to saznaje na dvostruk način. Na jednoj strani, saznaje o prostoru u samom činu putovanja, a na drugoj o sebi dok putuje. To je najuzbudljivije u Sarićevom putopisu, to kako se putopisac samospoznaje i kako istodobno upisuje sebe, svoju promjenu u realni prostor. Zato su njegovi putopisi dvostruka poezija: poezija o sebi koji se mijenja, i poezija o prostoru koji ga mijenja.

“Dnevnik jednog nomada” naziv je knjige Bekima Sejranovića, za koju Vanja Kulaš ocjenjuje da je “tekst ulančan u petnaest poglavlja emocionalni ringišpil, čitatelju razvlači lice u smajl, steže grlo, muti oko pa opet baca u smijeh i tako ukrug, kako se uostalom namotava i autorov život u tih pet godina koje bilježi, isprva spontano dnevnički, a onda po sjećanju, memoarski”.

– Dnevnik istodobno vibrira vedrinom i tjeskobom, katarzičan je, ponegdje možda skandalizirajući, vrlo informativan, na koncu i poučan, iako mu ništa od navedenog, vjerujem, nije bila namjera. Nemaju te putopisno-čitateljske bilješke baš nikakvih pretenzija osim biti čisti koncentrat života, vjerodostojan otisak bivanja jednog šarmantnog i dobronamjernog enfant terriblea – ističe se u osvrtu.

“Aporije multikulturalnosti u svijetu i kod nas” naslov je knjige Mile Lasića, gdje autor
pišući o nadilaženju modela rješavanja konflikata na Balkanu koji su polazili od koncepta nacija-država, smatra da je to dovelo do smrti multikulturalizma na ovim prostorima i stvaranju paralelnih društava, saopćeno je iz Leftor press teama.