Kultura

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

O bh. skulptorici Ivi Despić Simonović kroz izložbu “(Ne)sputana”

17/05/2019

Iako skromna i samozatajna, prema vlastitim riječima nerado sklona izlaganju svojih radova, Iva Despić aktivno je učestvovala u svim kulturnim zbivanjima u Sarajevu, ali i Jugoslaviji

Izložba “(Ne)sputana – Iva Despić Simonović”, danas poznata kao prva školovana skulptorica u Bosni i Hercegovini i snaha Despića, ugledne i imućne sarajevske porodice, bit će otvorena u u subotu, 18. maja u nekadašnjoj kući Ive Despić – Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u organizaciji te muzejske institucije i Umjetničke galerije BiH.

O Ivi Despić Simonović (Hrastovica kod Petrinje, Hrvatska, 1891 – Sarajevo, BiH, 1961) malo toga je poznato iz njene zanimljive i impresivne biografije. Zato je cilj ove izložbe i prateće publikacije predstaviti život i rad Ive Despić Simonović i korigovati neke činjenice iz njene biografije, posebno kada se radi o izložbama na kojima je učestvovala, navodi se u saopćenju Umjetničke galerije BiH.

Iako skromna i samozatajna, prema vlastitim riječima nerado sklona izlaganju svojih radova, Iva Despić aktivno je učestvovala u svim kulturnim zbivanjima u Sarajevu, ali i Jugoslaviji.

Bila je jedna od onih žena koje su se uspješno ostvarile i kao umjetnice i kao majke, uprkos vremenu u kojem su ženama bile namijenjene drugačije uloge. Njene skulpture svjedoče o izuzetnom talentu i vještini, ali i njenoj ličnosti – realističnoj, posvećenoj, nježnoj i gracioznoj.

U Umjetničkoj galeriji BiH čuva se mala, ali vrijedna zbirka od 19 skulptura i medaljona Ive Despić, kojom je predstavljen presjek njenog rada od motiva do materijala u kojima je radila. Od 19 navedenih radova samo 2 gipsane biste, zbog oštećenja, neće biti izložene ovom prilikom.

Nazivom izložbe “(Ne)sputana” autorica izložbe Maja Abdomerović referira se na jednu od najpoznatijih skulptura Ive Despić “Sputana”, koja se u inventaru Umjetničke galerije BiH vodi i kao “Autoportret”. Kritičari su ovu skulpturu često tako i navodili, aludirajući na umjetničin osjećaj sputanosti porodicom i sredinom. Međutim, Maja Abdomerović zaključuje da je život kojim je živjela Iva Despić bio upravo život kojim je Iva Despić željela živjeti.

– Nesputano je ostvarila sve što je htjela, upravo onako kako je htjela i koliko je htjela. U vrijeme kada su se žene tek počele boriti za prava i ravnopravnost, Iva Despić je visoko školovana, cijenjena i priznata umjetnica. Putovala je, izlagala, radila portrete po narudžbi, živjela i radila na Dvoru i bila takoreći “dvorska umjetnica”. Učestvovala je u ženskim pokretima, ali nikada glasno, već tiho i skromno, kakva je bila i sama. I uz sve to je bila majka posvećena svojoj djeci – navodi se u saopćenju.

Postavka je organizirana u sklopu projekta “Sarajevo History Book – Guidelines for Women Heritage” finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.