roman za djecu i odrasle

Objavljen “Polaroid kauboj” roman prvijenac Refika Hodžića

Polaroid kauboj posveta mail (1)

„Polaroid kauboj“ napisan je u formi kratkih priča koje funkcionišu zasebno, a Hodžićev jezik je krajiški, svojstven pripovjedačima tog kraja

Refik Hodžić objavio je svoj prvi roman za djecu i odrasle “Polaroid kauboj”.

Roman je satkan od slika iz djetinjstva proživljenog na prijedorskoj periferiji tokom kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

„Polaroid kauboj“ napisan je u formi kratkih priča koje funkcionišu zasebno, a Hodžićev jezik je krajiški, svojstven pripovjedačima tog kraja.

Ono što ga čini nesvakidašnjom cjelinom su razgovori glavnog junaka i njegove majke Esme.

Ovi razgovori su svojevrsna svjetlucava stakalca u kojima se ogleda odnos dječaka i majke, žene sa bosanske margine u potpunosti posvećene jednoj misiji: da zaštiti svoje dragocjeno djetešce od zle kobi i istovremeno se izbori za sopstveno dostojanstvo u okrutnom patrijarhatu.

– Ova knjiga je svojevrstan literarni spomenik mojoj majci i ženama njene generacije. One su istinski heroji vremena o kojem pišem. Istovremeno, ovo je i zapis o jednoj zajednici koja više ne postoji na prostoru u koji je priča smještena. Nemam nikakvih iluzija o njenom krajnjem dometu, ali imam jedan san: da knjiga jednoga dana dođe pod ruku kakvom djetetu u Prijedoru, da ga možda omađija onako kako su mene i moju djecu znale omađijati priče Branka Ćopića, pa da se zapita ko su bili ti ljudi o kojima se u njoj govori. Ako se to ikada desi, vrijedilo je truda – kaže Refik Hodžić.

“Polaroid kauboj” četvrta je knjiga u ediciji portala slobode NOMAD.