Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Knjiga o uni

Objavljen treći trailer za knjigu u sklopu projekta „Digitalni Bookstan“

Riječ je o traileru za „Knjgu o Uni“ autora Faruka Šehića

Objavljen je treći trailer za knjigu u sklopu projekta „Digitalni Bookstan“ koji je realiziran uz podršku Goethe Instituta, Međunarodnog fonda za pomoć Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Fondacije S. Fischer i Fondacije Robert Bosch.

Riječ je o traileru za „Knjgu o Uni“ autora Faruka Šehića. Rođen je 1970. u Bihaću za vrijeme SFRJ. Bio je pripadnik Armije BiH (1992-1995). Jedanput je teško ranjen. Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca na području bivše Jugoslavije, i predvodnikom tzv. pregažene generacije. Njegove knjige Hit depo (poezija) i Pod pritiskom (kratke price) uživaju kultni status kod čitalacke publike, i objavljivane su u više tiraža. Radi kao novinar i kolumnista u sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

O knjizi:

Knjiga o Uni uzdiže Unu do božanstva pred kojim će se klanjati i oni koji ni prst u nju nisu umočili. Bez kompleksa i straha autor se u romanu nosi sa svojim opsesijama, a prva i osnovna je rijeka Una. Ona ga inspiriše da se poribi i zanavijek smiješa s njom, olakšan od ljudskosti i iskustva što uz to ide. Druga opsesija Šehićeva je rat i on u njemu. Treća je grad što se prazni i puni, zavisno od snaga na terenu. Šehić je bez žaljenja u svoj roman utkao materijal za nekoliko zbirki poezije i ludo se unio u to. Neki pisci mrze da se ponavljaju pred publikom i ubiru sigurne poene s horizonta čitalačkog očekivanja. Takav je i Šehić. Pred nama je nešto novo, neobično i hrabro napisano: i realno i snoviđajno, i lirsko i naturalno, i doživljeno i odsanjano, u muškom, ženskom i srednjem rodu…

Knjiga o Uni, dugo pisana i iščekivana, će vas zasigurno opčiniti.

Trailer možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=XohSd0F0eyo