Kultura

dan nauke

Odana počast Vladimiru Prelogu: Bio je građanin svijeta i naš nobelovac

09/12/2020

Govorio je da mu priznanja znače jer dolaze iz njegovog grada, Sarajeva

Dan nauke u Federaciji BiH obilježava se 12. decembra u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju.

Tim povodom su predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, akademici, profesori danas polaganjem cvijeća ispred rodne kuće nobelovca u Sarajevu, odali počast velikom istraživaču.

Pomoćnik ministra za nauku i tehnologije Jasmin Branković podsjetio je da je Prelog bio odlikovan brojnim priznanjima, bio je počasni građanin grada Sarajeva, počasni doktor Univerziteta, član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Govorio je, podsjetio je Branković, da mu priznanja znače jer dolaze iz njegovog grada, Sarajeva.

– Vladimir Prelog je bio vezan za nauku, za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i za svoj grad Sarajevo, ali bio je građanin svijeta. To je naš nobelovac – kazao je Branković.

Bio je veliki istraživač, dodao je on, veliki naučnik na kojeg trebamo biti ponosni. Zato je na dan kada mu je dodijeljena Nobelova nagrada Vlada Federacije BiH proglasila Danom nauke u Federaciji BiH.

Govoreći o perspektivi naučnika u BiH danas, Branković je mišljenja da nije dobra, te da se veoma malo sredstava izdvaja za naučna istraživanja, općenito za nauku.

Manifestacija Dan nauke u Federaciji BiH se obilježava brojnim aktivnostima kojima se promovira nauka i naučno-istraživački rad u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

Programski sadržaji ovogodišnje manifestacije su zbog pandemije koronavirusa skromni, ali ipak će na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu biti organiziran “Dan prirodnih nauka”, kao i webinari, seminari i online konferencija, dok će šest studenata, najboljih korisnika univerzitetskih biblioteka, biti nagrađeno.

Također će 11. decembra biti položeno cvijeće na spomenik Vladimira Preloga u Parku nobelovaca u Mostaru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.