Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Održana prva bh. izvedba kompozicije “Vexations” Erika Satiea, trajala je skoro 21 sat

vexations MAS

Nekonvencionalni koncept djela počiva na uputi za sviranje koja od izvođača zahtijeva da se kompozicija, oslobođena bilo kakve razrade osnovnog muzičkog materijala i gradacije, doslovno ponovi čak 840 puta, pa interpretacija može trajati i do 24 sata

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu upriličena je bosanskohercegovačka praizvedba kompozicije “Vexations” (1893) francuskog kompozitora Erika Satiea (1866-1925) u kojoj su učestvovali pijanisti Zlatan Božuta, Mirza Gološ, Kristina Lazić i Zerina Šabotić.

Foto: Muzička akademija u Sarajevu

Nekonvencionalni koncept djela počiva na uputi za sviranje koja od izvođača zahtijeva da se kompozicija, oslobođena bilo kakve razrade osnovnog muzičkog materijala i gradacije, doslovno ponovi čak 840 puta, pa interpretacija može trajati i do 24 sata.

Foto: Muzička akademija u Sarajevu

Nastup Zlatana Božute, Mirze Gološa, Kristine Lazić i Zerine Šabotić, koji je počeo u ponedjeljak, 20. marta 2023. godine u 12 sati, uspješno je finaliziran narednog jutra, pa je prva bosanskohercegovačka izvedba kompozicije “Vexations” trajala 20 sati i 51 minutu.

Foto: Muzička akademija u Sarajevu

Kroz fokusiranost na nepredvidiv tok naizgled beskonačnog sviranja kratkog muzičkog segmenta u veoma sporom tempu, gdje se svaka potencijalna varijacija doživljava kao greška, publika je na introspektivnoj i meditativnoj razini doživjela jedinstveno iskustvo “vertikalnog” vremena koje je obilježje Satievog osebujnog umjetničkog koncepta.

Paralelno s izvedbom, prisutni su pratili nastanak novih likovnih djela i proces rada umjetnika Kerima Begičevića i Emira Haskića.

Događaj je održan u okviru programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”.