Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorišni studentski festival

Oliver Frljić, Goran Bogdan i Kornel Mundruczo na Festivalu POSTFEST.ba

U fokusu festivala je studentski dramski tekst. Za regionalnu publiku bit će prikazana scenska čitanja tri studentska teksta

Pozorišni studentski festival POSTFEST, u organizaciji studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, ove godine će biti održan u online formatu, od 17. do 20. decembra, a u edukativni program dolaze velika rediteljska i glumačka imena.

Postfest će ugostiti pozorišnog reditelja Olivera Frljića, jednog od najvećih reditelja današnjice koji aktivno radi u Europi. Njegove predstave rijetko igraju u Bosni i Hercegovini a kada se to desi izazivaju veliku pažnju i bivaju zabranjene, navodi se u saopćenju.

Pored Frljića, u edukativnom programu će biti Goran Bogdan koji je nominiran za najveću europsku nagradu EFA, glumac s uspješnom karijerom i nizom glavnih uloga na televiziji, filmu i pozorištu.

U program će, kao najveće ime, biti Kornel Mundruczo, pozorišni reditelj koji je trenutno zaposlen u berlinskom Volksbuhne, filmove je premijerno prikazivao na Cannes film festivalu i festivalu u Veneciji, dok će mu film premijerno uskoro biti emitovan na Netflixu.

Također, u proramu će biti kasting direktorica Timka Grin koja sarađuje sa najvećim kasting direktorima u svijetu. Radila je na filmovima Skyfall, A Perfect Day…

– Zahvalni smo na mogućnosti da i ove godine imamo velika imena iz pozorišne i filmske industrije. Vjerujemo da je ovo način na koji možemo oplemeniti naše obrazovanje i biti u korak sa svijetom – izjavio je direktor festivala Zlatko Sofović.

U fokusu festivala je studentski dramski tekst. Za regionalnu publiku bit će prikazana scenska čitanja tri studentska teksta. Tekstovi su sa Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, Fakulteta dramskih umetnosti Beograd i Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, a čitat će ih dvanaest studenata i studentica glume sa Akademija iz Zagreba, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Novog Sada, Beograda i Cetinja.

Javna čitanja vodit će studentice treće godine režije sarajevske Akademije. Cijeli program moći će se gledati na web stranici postfest.ba, saopćili su organizatori.