Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opera NP Sarajevo u programu obilježavanja “Memorijala Srebrenica”

npsarajevo_almin zrno

Članovi Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, solisti Adema Pljevljak Krehić i Amir Saračević, uz pratnju Aide Mušanović Arsić (klavir) i Elvira Solaka (gitara), učestvovat će u glavnom i drugim pratećim programima “Memorijal Srebrenica” koji će biti održani u Londonu, Belfastu, Mančesteru, Glazgovu, Lutonu, Kardifu.

– Čast nam je da Narodno pozorište Sarajevo kao krovna teatarska institucija naše zemlje, predstavlja našu državu Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem obilježavanju Memorijala – poručuje direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović, saoćeno je iz Press službe ove teatarske institucije.

Svake godine u Velikoj Britaniji se uz najveće državne počasti obilježava “Memorijal Srebrenica”, u organizaciji Fondacije “Remembering Srebrenica” kojom predsjedava dr. Waqar Azmi OBE, uz poruku da se tragedija Srebrenice više nikada ne ponovi.

Komemoraciji u Gildhallu prisustvovat će više od sedam stotina gostiju. U većem broju gradova Velike Britanije bit će upriličeni nacionalni događaji na kojima će o genocidu u srebrenici govoriti majke Srebrenice i politički lideri,

– Osim odavanja počasti muškarcima koji su ubijeni, moramo odati priznanje na hrabrosti ženama koje su bile žrtve silovanja u Bosni i Hercegovini i podizanjem naših glasova boriti se protiv mizoginije, rasizama i svih oblika mržnje – izjavio je Waqar Azmi.

Direktorica Hašimbegović izražava zahvalnost dr. Waqaru Azmiju za cjelokupan angažman i djelovanje na pitanju humane inicijative koju provodi sa svojih hiljadu aktivista organizacije “Sjećanje na Srebrenicu”, navodi se u saoćenju NPS.