Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opera “Zmaj od Bosne” na sceni BKC-a TK

opera

Opera “Zmaj od Bosne” bit će izvedena u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona 13. marta 2017., saopšteno je iz BKC Tuzla.

Opera posvećena Husein-kapetanu Gradaščeviću premijerno je izvedena 15. decembra u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Muziku je komponovao bh. kompozitor Asim Horozić, režiju potpisuje Ozren Prohić, libreto je uradio književnik i dramaturg Nijaz Alispahić, dok su u ovom projektu učestvovala sva tri muzička ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta.

– S ponosom najavljujemo izvođenje opere koja predstavlja veliki umjetnički, ali i produkcijski poduhvat. U 2016. godini smo oborili rekorde kada je u pitanju posjećenost i broj događaja, a u narednoj godini želimo da nastavimo organizovati velike kulturne događaje za naše građane. Opera “Zmaj od Bosne”, koja govori o jednoj od najznačajnijih ličnosti u historiji naše zemlje, sigurno će biti jedan od najvećih kulturnih događaja u BKC-u u 2017. godini – kazao je Edis Bajić, direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

Opera “Zmaj od Bosne” je muzičko-scenski spektakl u kojem učestvuje više od 100 izvođača. U projektu koji je rađen tri mjeseca učestvuju veliki hor Opere Narodnog pozorišta, Balet NPS, glumci i Sarajevska filharmonija.