Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena izložba turskog fotoreportera koji je poginuo 15. jula (FOTO)

izlozba (6)

U okviru manifestacije “Dani kulture Istanbula” u kući Alije Đerzeleza u Sarajevu danas je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Istanbul”, turskog novinara i fotoreportera Mustafe Cambaza, koji je poginuo tokom pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula. 2016, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba fotografija otvorena je svečanim presjecanjem vrpce, a to su, između ostalih, učinili gradonačlenik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Ureda za kulturu Grada Istanbula Abdurrahman Sen. Oni su u pratnji ostalih gostiju kasnije i obišli izložbu.

U kući Alije Đerzeleza izloženo je 40 Cambazovih fotografija sa motivima grada Istanbula, a posjetioci su imali priliku uživati u prelijepim fotografijama istanbulskih džamija, Zlatnog roga, Djevojačke kule, dvorca Topkapi, ali i drugih brojnih znamenitosti grada koji se prostire na dva kontinenta.

Fotoreporter i dokumentarni fotograf Mustafa Cambaz, koji je radio i za turski dnevni list “Yeni Safak”, bio je veliki zaljubljenik u grad Istanbul, a iz danas izloženih fotografija se da primijetiti da je svoju ljubav prema ovom gradu vješto znao prenijeti kroz svoj objektiv.

Za vrijeme pokušaja državnog udara u Turskoj, Cambaz je živio u blizini policijske stanice Cengelkoy u Istanbulu. Kada je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, u noći 15. jula pozvao građane da izađu na ulice, Cambaz se uputio prema policijskoj stanici, koju su pučisti već bili zauzeli. Tamo su otvorili vatru na sve one koji su se protivili državnom udaru, a Cambaz je preminuo primivši dva metka u prsa.

Topkapi metro stanica u blizini zgrade novine u kojoj je radio, ime je promijenila u “Šehid Mustafa Cambaz”, a njegovo ime danas nosi i jedna osnovna škola u istanbulskoj četvrti Uskudar.