Kultura

Izložba fotografija

Otvorenje izložbe “Pisci u Zvonu 1988 – 1992” autora Aleksandra Bukvića

27/10/2020

Pisac, koji je bio sudionik tih događaja, Semezdin Mehmedinović kazao je da je Bukvić u tom periodu u Galeriji "Zvono" organizirao izložbe, te da je u malom mjestu uspio okupiti ogroman broj umjetnika

Izložba fotografija “Pisci u Zvonu 1988 – 1992” nastalih u najproduktivnijem periodu Galerije “Zvono”, autora Aleksandra Saše Bukvića, bit će otvorena večeras u toj galeriji.

Bukvić je kazao da je izložbom od 40 fotografija pokušao prenijeti djelić atmosfere koja je bila u tom periodu, pred rat.

– Posjedujem dosta fotografija iz tog perioda i upravo zbog Međunarodnog festivala književnosti ‘Bookstana’, napravio sam izložbu o piscima koji su dolazili u “Zvono” – naglasio je Bukvić.

Nažalost, kaže da mnogi pisci, pjesnici i književnici sa fotografija danas nisu među živima, Nedžad Ibrišimović, Dario Džamonja, Izet Sarajlić i Ilija Vladin, te da im je organiziranjem te izložbe htio odati počast.

Pisac, koji je bio sudionik tih događaja, Semezdin Mehmedinović kazao je da je Bukvić u tom periodu u Galeriji “Zvono” organizirao izložbe, te da je u malom mjestu uspio okupiti ogroman broj umjetnika.

– To vrijeme se često zove ‘zlatnim vremenom u Sarajevu’, s razlogom, jer se tada oslobađala ogromna kreativna energija na kraju jednog političkog sistema – istakao je Mehmedinović.

Izložba će biti otvorena do 21. novembra.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.