Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

genocid u srebrenici

Performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja” SARTR obilježava 11. juli

btzh

Performans je do sada izvođen na sceni SARTR-a, u prostoru Umjetničke galerije, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a ove godine po treći put bit će izveden na platou ispred Historijskog muzeja

Performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja” Sarajevski ratni teatar SARTR od 2013. godine kontinuirano obilježava dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Performans je do sada izvođen na sceni SARTR-a, u prostoru Umjetničke galerije, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a ove godine po treći put bit će izveden na platou ispred Historijskog muzeja.

– Tako ćemo se 11. jula sa početkom u 19 sati ponovo čitanjem imena prisjetiti svih nedužno stradalih i pozivamo građane, prijatelje i kolege da i ove godine zajednički ostavimo trag u njihova sjećanja. Jer je bitno da se sjećamo! – navode iz SARTR-a.

Performans je prvi put izveden 10. jula 2013. godine u Potočarima i 11. jula u Sarajevu, prema ideji i inicijativi Dubravke Zrnčić- Kulenović.

Tim performansom u kojem se čitaju imena svih stradalih u genocidu, glumci i učesnici performansa žele bar na trenutak oživjeti sjećanja na stradale. Kroz godine, glumcima Sarajevskog ratnog teatra pridružio se veliki broj umjetnika i umjetnica koji su učestvovali u performansu, saopćeno je iz SARTR-a.