Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozorišne igre u jajcu

“Pink Moon”- predstava ispričana novim senzibilitetom

pink moon

Riječ je o, kako je zapisala kritika, postdramskoj rock operi s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Pink Moon“ prema tekstu mladog bh. autora Darija Bevande, a u režiji Saše Peševskog, u nedjelju je odigrana u Jajcu u okviru Takmičarskog programa 38. pozorišnih/kazališnih igara.

Riječ je o, kako je zapisala kritika, postdramskoj rock operi s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažovana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu.

“Pink Moon” je postapokaliptična, postdramska rock opera, te priča o Mari, neostvarenom rokeru čije nade i planove je presjekao rat, Muhi, mladiću koji pod utjecajem pop-rock kulture pokušava da pronađe medij u kome može da se izrazi, Marinoj kćeri Barbari koja kroz spremanje diplomske predstave pokušava da se suoči sa svojim porijeklom i Bradi, Muhinom starijem bratu čiji san je da otvori vlastitu kopirnicu, te o majkama koje se ne pojavljuju na sceni, ali su prisutne u priči.

U predstavi glume :Zlatan Školjić (Muha), Adis Mehanović (Mara) i Benjamin Bajramović (Brada), te glumica Dina Mušanović (Barbara).

Nakom predstave održan je okrugli sto kritike na kojem je razgovarano o predstavi.

Glumci Zlatan Školjić i Adis Mehanović istakli su saradnju s autorom teksta, koji je aktivno učestvovao u probama, pa ih je, između ostalog, učio i da sviraju.

Teatrolog Nedžad Fejzić ovom prilikom je istakao značaj prihvatanja mladih autora i postavljanja na scenu njihovih tekstova.

Selektor Pozorišnih igara Strajo Krsmanović istakao je da svaka pozorišna sredina kad dobije novog dramskog pisca ima puno razlloga za ponos, te da je važno i to što je po Bevandinom tekstu nastala dobra predstava. A autor je, kako je naveo Krsmanović, kroz priču o tome kako je propao rokenrol, ispričao i kako se raspadalo društvo.

-U krajnjoj liniji riječ je o porodičnoj drami, ali je ispričana jednim potpuno novim senzibilitetom .Sve skupa, po mom mišljenju, je jedna svježa, orginalna priča, drugačija – rekao je Krsmanović.

Glumica Irina Dobnik odala je prizanje mlađim kolegama na spremnosti da na sceni i pjevaju isviraju i glume.

Za Predraga Mitrovića predstava je sociološko-historijska priča.

Dramarturg Almir Bašović govoreći o iskrenosti ove predstave i teksta i glume, istakao je da se u pozorištu ne može isfolirati društvena osjetljivost, a to ova predstava pokazuje.

Prisutnima se obratila i direktorica Doma kulture Jajce Smiljka Brtan koja se prisutnim akterima predstave zahvalila na učešću na igrama, pohvalivši njihovu izvedbu.