Kultura

Aukcija u Londonu

Portret Fatiha Sultana Mehmeda prodan za blizu milion dolara

25/06/2020

Portret je bez autorskog potpisa, a pretpostavlja se da je nastao u ateljeu italijanskog slikara Gentila Bellinija

Portret slavnog osmanskog sultana Fatiha Sultana Mehmeda prodan je na aukciji u Londonu za 770.000 funti (961.400 dolara), javlja Anadolu Agency (AA).

Javnu aukciju pod nazivom “Islamska i indijska umjetnost“ organizirala je poznata kuća Christie’s, a jedna od umjetnina bio je i portret sultana Mehmeda Osvajača.

Portret je bez autorskog potpisa, a pretpostavlja se da je nastao u ateljeu italijanskog slikara Gentila Bellinija i da ga je naslikao sam Bellini ili neko od njegovih učenika.

Na portretu se, pored Sultana Mehmeda, nalazi lik još jedne muške osobe, a identitet te osobe prekriven je velom tajne.

Naime, ne zna se ko je golobradi čovjek koji je na slici prikazan u osmanskoj nošnji, a pretpostavlja se da bi to mogao biti jedan od tri sina Fatiha Sultana Mehmeda ili pak neki evropski diplomata.

Riječ je o jednom od tri portreta koji su naslikani u drugoj polovici 15. stoljeća i za života Fatiha Sultana Mehmeda. Najpoznatiji portret iz te vrijedne kolekcije je s potpisom Bellinija i izložen je u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Prošle godine je na aukciji u Londonu za 6,32 miliona funti (7,9 miliona dolara) prodana slika osmanskog umjetnika Osmana Hamdija Beya pod nazivom “Djevojka uči Kuran“, a nedugo zatim na odvojenoj aukciji je za 5,32 miliona finti (6,65 miliona dolara) prodan i portret Sultana Sulejmana Veličanstvenog kojeg je naslikao jedan od Bellinijevih učenika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.