Kultura

festival posvećen mladima

Predstava “Ifigenija” pobjednik Juventafesta

10/09/2019

Tokom pet festivalskih dana publika je imala priliku pogledati po dvije predstave iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a pobjedničkom predstavom, kojoj je dodijeljen Grand Prix, proglašena je „Ifigenija‟ u izvedbi članova Škole glume – JU Centar za kulturu Zavidovići iz Zavidovića

Plesnom predstavom „13“ Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta iz Pule, posljednjom u okviru ovogodišnjeg 7. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva – Juventafest, spuštena je zavjesa na događaj posvećen mladima.

Tokom pet festivalskih dana publika je imala priliku pogledati po dvije predstave iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a pobjedničkom predstavom, kojoj je dodijeljen Grand Prix, proglašena je „Ifigenija‟ u izvedbi članova Škole glume – JU Centar za kulturu Zavidovići iz Zavidovića.

Predstavi u kojoj igraju Iman Ahmić, Iman Bubić, Edvin Joldić, Almir Omerašević, Hanan Osmanović, Adna Karanović, Adna Marušić, Ena Ordagić i Ajša Kalabić režirale su Alma Osmanović i Sanela Ahmić.

Organizatori Juventafesta, na čelu s direktoricom Festivala Jasnom Diklić, ističu da se vrijednost ovog događaja prvenstveno ogleda u kreativnosti, radu i druženju talentiranih srednjoškolaca.

Učesnici su svoje vrijeme provodili i na radionicama plesa, maske, lutkarstva i muzike tokom kojih su stekli neizbrisiva iskustva i znanja. Ovogodišnji Juventafest, vrijedi istaći, postao je dio pokreta za inkluziju te su na radionicama s velikim uspjehom učestvovali i mladi s Down sindromom, saopćeno je i z PR Juventafest.

– Hvala vama, djeco, omladino, svima koji ste došli i podarili nam svoju energiju. Juventafest više je od festivala, on je postao pokret koji nam daje nadu i budućnost. Svi koji su učestvovali, već samom selekcijom su nagrađeni, jer je na našu adresu zaista stigao veliki broj prijava. Radujmo se zajedno, a ja, na žalost, 7. Juventafest moram proglasiti zatvorenim – kazala je Diklić.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja sinoć je u Pozorištu mladih dodijeljena je i Specijalna nagrada žirija, i to članovima Dramskog studija Ćoše iz Obrenovca (Srbija) za hrabru i glasnu predstavu „Šine“.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.