u režiji Damira Altumbabića

Predstava “Medeja” večeras na programu TKT Festivala

211201_medeja

Predstava “Medeja” rađena je po izvornom antičkom tekstu autora Euripida

Predstava “Vla Vla Vlajland cabaret” Kazališta Moruzgva izvedena je u utorak treće noći ovogodišnjeg TKT Festivala, a večeras će festival biti nastavljen predstavom “Medeja” u režiji Damira Altumbabića i produkciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla/BiH.

Predstava “Medeja” rađena je po izvornom antičkom tekstu autora Euripida. Riječ je o čarobnici koja kako bi se osvetila mužu Jaosnu koji je ostavlja zbog druge odlučuje na krvnu osvetu, prvo ubivši princezu za koju Jason treba da se oženi, njenog oca – kralja Kreonta, a zatim i svoja dva sina koja ima sa Jasonom, kako bi ga ostavila samog da pati.

Ubistva Medeji nisu strana, ubila je i svog brata kako bi pomogla Jasonu, ubila je i Peliju zbog Jasona a na kraju i sopstvenu djecu kako bi se osvetila Jasonu. Od samog početka ove tragedije ona predstavlja opasnost.

U predstavi igraju Lejla Redžić, Samina Mujkanović, Lorena Trogrlić, Toni Kovačević, Predrag Erletić, Dino Kerić, Tarik Jašarović / Adi Omić, Sanela Babić, saopćeno je iz direkcije Festivala TKT.