Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti” u četvrtak u NPS

Sve se nekako prezivi osim smrti

Predstava ”Sve se nekako preživi, osim smrti” u režiji Dine Mustafića, a po tekstu Ljubice Ostojić premijerno će biti igrana u četvrtak u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Predstava govori o Sarajevu, i njegovom ironičnom pogledu na sebe.

Reditelj Mustafić na konferenciji za novinare je kazao da predstava ljubav prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine izražava upravo na taj način, ”prepoznatljivim duhom”, porugom, štosom i negacijom.

– Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze. Govorimo o osjećanju Sarajeva danas – rekao je Mustafić.

Naglasio je da predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

– Najvažnije u teatru je pronaći emotivne punktove, gdje se mi susrećemo s tekstom i gdje na sceni možemo biti vjerodostojni, bliski publici i gdje se publika može identificirati s onim što smo mi željeli – istakao je Mustafić.

Autorica teksta Ostojić je kazala da je tekst savremen i aktuelan te da reflektira stvarnost.

Radi se o dramskom tekstu koji, po riječima autorice, vrlo slobodno biva prevođen na adekvatan scenski jezik.

– Stvara se ponovo u interaktivnoj saradnji s glumcima, s novim dopisivanjima, štrihovima, dokumentarnim materijalom, adaptacijom – dodala je Ostojić te izrazila zadovoljstvo da je u pozorištu dobio ‘život’.

Direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović je rekla da je tekst objavljen i nagrađivan i da je velika stvar što je prema njemu napravljena predstava.

– U ovoj predstavi prikazana je ljubav prema Sarajevu. Prikazan je životni tok sarajevske porodice koja veže jednu emociju prošlosti, ratnog perioda, Sarajeva danas i upućuje nas šta je budućnost Sarajeva i kome ga ostavljamo – istakla je Hašimbegović.

Izrazila je nadu da će snaga predstave doprinijeti da životi ljudi u budućnosti budu bolji.

U predstavi ”Sve se nekako preživi, osim smrti” igraju: Ejla Bavčić -Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić.