bnp zenica

Predstavi “Sedam strahova” glavna nagrada 20. festivala bh. drame u Zenici

11 (1) (1)

Specijalnu nagradu za doprinos “Adem Čejvan” dobio je Vlado Kerošević, kojem je nagradu na Velikoj sceni BNP-a Zenica uručio predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg festivala Hasan Džafić

Glavna nagrada 20. festivala bh. drame “Zenica 2021”, za najbolju predstavu u cjelini, pripala je predstavi „Sedam strahova“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica te u režiji Selme Spahić.

Međunarodni stručni žiri, u sastavu: Asja Krsmanović (dramaturginja, BiH) Vahid Džanković (glumac, Srbija) i Ivan Plazibat (reditelj, Hrvatska), ocijenio je kako je to najbolja, od ukupno sedam prikazanih predstava ovogodišnjeg festival, a koja je rađena po knjizi zeničkog pisca Selvedina Avdića. Isto su mišljenje imali i žiri publike te novinarski žiri.

Nagrada stručnog žirija za najbolju dramatizaciju (proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi, sadržaja) dobile su Emina Omerović i Selma Spahić, također za predstavu „Sedam strahova“. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najboljeg glumca i najbolju glumicu) dodjeljena je Erminu Bravi, za ulogu Besim u predstavi „Sedam strahova“, zatim Gordani Boban i Tatjani Šojić za uloge u predstavi „Šindlerov lift“.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca pripala je Davoru Goluboviću, za ulogu u predstavi “Šindlerov lift”. Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljena je Erminu Sijamiji, za ulogu u predstavi „To nikad nigdje nije bilo“ te Snežani Vidović za ulogu u predstavi „Sedam strahova“. Nagrada „Radovan Marušić“, za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla), dodjeljena je Lejli Hodžić i Mirni Ler za kostim i scenografiju u predstavi „Sedam strahova“.

Nagrada za najbolju scensku muziku dobili su Leonard Šarić i Nedim Zlatar (Basheskia & Edward EQ) za muziku u predstavi „Sedam strahova“, a nagradu „Antun Marinić“, za najbolji scenski pokret, dobio je Thomas Steyaert također predstavu „Sedam strahova“. Stručni ove godine nije dodijelio nagradu „Miodrag Žalica“, koja se dodjeljuje za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst.

Žiri novinara dodijeljivao je samo nagradu za najbolju predstavu, koja je također pripala predstavi “Sedam strahova”, u produkciji BNP-a. Žiri publike nagradu za najbolju predstavu dodjelio je predstavi “Sedam strahova”; nagrada publike za najboljeg glumca pripala je Erminu Bravi za izvedbu u predstavi „Sedam strahova”, a nagrada za najbolju glumicu pripala je Jasmini Dedić-Ibrić.

Specijalnu nagradu za doprinos “Adem Čejvan” dobio je Vlado Kerošević, kojem je nagradu na Velikoj sceni BNP-a Zenica uručio predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg festivala Hasan Džafić.