Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen program 34. susreta pozorišta Brčko distrikta

brcko_pozoriste

Pod motom „Grad u teatru, teatar u gradu“, od 16. do 24. novembra u Brčkom će se održati 34. susreti kazališta na kojim će, u takmičarskom dijelu, biti izvedeno osam predstava iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Festival u četvrtak, 16. novembra, otvara predstava „Sve se nekako preživi, osim smrti“, reditelja Dine Mustafića, u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo.

U petak, 17. novembra, na repertoaru je predstava Gradskog pozorišta iz Podgorice „Čuvari tvog poštenja“ u režiji Borisa Lijaševića, a u subotu, 18. novembra, predstava „Kamernog teatra 55“ iz Sarajeva „Mirna Bosna“, reditelja Saše Peševskog.

U nedjelju je na programu predstava „Zvezdara teatra“ iz Beograda „Hipnoza jedne ljubavi“ Dušana Kovačevića, a u ponedjeljak, 20. novembra, glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske odigrat će predstavu „Sabirni centar“, reditelja Marka Misirače.

Satirično kazalište „Kerempuh“ u utorak, 21. novembra, odigrat će predstavu „Ustav Republike Hrvatske“, reditelja Vinka Brešana, dok će Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara odigrati „Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja“ koju je režirao Ivan Leo Lemo.

U četvrtak, 23. novembra, na repertoaru je predstava Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice „Moja Fabrika“, rediteljice Selme Spahić.

U petak, 24. novembra, na programu je koncert Edina Karamazova.

– I ove godine smo u okvirima naših uslova uspjeli dovesti najbolje predstave iz BiH i regije. Prema propozicijama Festivala trebamo imati najmanje četiri predstave iz BiH. Ovaj put imamo pet bh. predstava i tri iz okruženja – kazao je direktor Pozorišnih susreta Jakov Amidžić.

Realizatorica programa Rubina Sarajlić kazala je da će u okviru pratećeg dijela Festivala biti upriličena druženja s glumcima s prostora bivše Jugoslavije, od kojih su značajni susreti sa Slavkom Štimcem, Anjom Šovagović, Oliverom Katarinom i Izudinom Bajrovićem.

U okviru Pozorišnih susreta predviđeno je i odigravanje nekoliko dječjih predstava u brčanskim školama, među kojima je i predstava Brčaka Gorana Damjanca, kao i promocija časopisa „Riječ“ i „Život“.