Kultura

HKD Napredak

Predstavljena monografija koja svjedoči o bogatstvu istorije Vareša

17/11/2021

Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ ima oko 400 stranica foto-monografskog formata s preko 600 fotografija i Leksikonom uglednih Varešana u dodatku

”Vareš i vareški kraj kroz stoljeća”, prva monografija o tom bosanskohercegovačkom gradu, predstavljena je u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Monografiju posvećenu Varešu potpisuju Željko Ivanković, autor teksta i glavni urednik; Mladenko Marijanović, urednik fotografije i Mladen Divković, likovno-tehnički i grafički urednik publikacije. Leksikon na kraju knjige priredio je Vladimir Ruf.

Na promociji su govorili Tomislav Išek, Leo Valenta, kao i sam autor monografije Željko Ivanković.

Istoričar Tomislav Išek govoreći o značaju ovog djela kaže da je dosta toga znao o Varešu, međutim kad je pročitao monografiju “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća” bio je iznenađen i fasciniran da je jedno tako malo mjesto dalo toliko mnogo užoj i široj sredini na svaki način.

– Ono što je mene kao čovjeka od kulture fasciniralo je da prosto nisam vjerovao kada sam pročitao ko se rodio, ko je djelovao, ko je pisao, ko je stvarao i ko je sve ostavio traga. I samo da se fokusiram na dio koji se odnosi na ljude od umjetnosti, pisane riječi, glazbe, filmski reditelji, pozorišni reditelji…Vareš je u tom samo jednom aspektu ostavio enorman trag – kazao je Išek.

Autor Željko Ivanković kazao je da je Monografija nastala nakon cjeloživotnog intelektualnog rada, istraživanja mjesta u kojem je rođen , i iz kojeg nosi sva svoja intelektualna, emotivna znanja.

– Osjetio sam se zrelim da sve ono što sam godinama istraživao vezano za Vareš napravim kao jednu cjelinu, koja će biti monografska slika Vareša i njegove okolice kroz povijest, od početka novih milenija do praktički današnjih dana. To je dvadeset stoljeća ovog kraja – kaže Ivanković i ističe značaj kulturne povijesti ovog kraja.

Kulturnu povijest Vareša navodi Ivanokvić čine ljudi koje je vareški kraj dao kroz povijest.

– Spomenut ću Matiju Divkovića, zvanog ocem bosanske književnosti, Filipa Lastrić, kojeg su zvali ocem bosanske historiografije. Treba spomenuti i glumca Boru Stjepanovića, reditelja Ivicu Matića, književnika Novaka Simića, fra Ignjacija Gavrana koji je bio jedan univerzalni barokni ili renesansni intelektualac. Do naših današnjih vremena gdje imamo niz sjajnih slikara, glazbenika, kaže Ivanković dodajući da su npr. Ipe Ivandić iz Bjelog dugmet , kao i pravoslavni biskup Grigorije također Varešani.

– Cijela povijest vareškog kraja stoji nimalo slučajno na ekspolataciji ruda i rudnih bogatstva, kad srednjovjekovni kraljevi Vareš zovu riznicom kraljevstva – ističe Ivanković.

I u Osmanskom periodu kako navodi autor Monografije, Vareš je bio pošteđen tzv. Danka u krvi da bi zanat i struka mogli da se prenose na oca sa sina, te su imali privilegije koje nisu imali drugi krajevi.

– Tako da je to jedna ogromna, bogata povijest. Na kraju treba li reći da vareškom kraju pripada Bobovac. Treba li reći da je u Dabrovinama pronađena starokršćanska bazilika iz V stoljeća…- kazao je autor monografije o Verešu Željko Ivanković.

Fotomonografija obuhvata ukupnu povijest vareških prostora (političku, gospodarsku i kulturnu povijest), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama općine Vareš. U knjizi su obrađene povijesne mijene i sve povijesno relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim oblastima života i rada.

Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ na jednom mjestu okuplja i kondenzira tu dugotrajnu i brojnim diskontinuitetima obilježenu čudesnu povijest.

Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ ima oko 400 stranica foto-monografskog formata s preko 600 fotografija i Leksikonom uglednih Varešana u dodatku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.