Kultura

mostar

Predstavljena Sabrana djela Alekse Šantića

08/10/2021
Foto: Fena

O Sabranim djelima Alekse Šantića govorio je sveštenik Radivoje Krulj koji je kazao da se radi o sveobuhvatnom i hvale vrijednom djelu u kojem su sabrane sve Šantićeve pjesme, pripovijetke, drame i pisma

U okviru kulturne manifestacije 102. Šantićeve večeri poezije u četvrtak navečer je upriličeno predstavljanje Sabranih djela Alekse Šantića u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

O Sabranim djelima Alekse Šantića govorio je sveštenik Radivoje Krulj koji je kazao da se radi o sveobuhvatnom i hvale vrijednom djelu u kojem su sabrane sve Šantićeve pjesme, pripovijetke, drame i pisma.

”Prije dvadeset godina čitao sam Sabrana djela Alekse Šantića u izdanju ‘Svjetlosti’ iz Sarajeva iz 1972. godine gdje su sabrane pjesme, drame i pisma, a naša ‘Prosvjeta’ i ‘Dob’ iz Gacka otišli su korak dalje i objavili do sada neobjavljene pjesme Alekse Šantića koje su u bile u njegovom rukopisu”, kazao je Krulj.

On je dodao da se u tri knjige nalazi 697 pjesama Alekse Šantića, devet pripovijetki, pet drama, pisma, mišljenje njegovih suvremenika i književnih kritičara od Bogdana Popovića, Jovana Dučića, Isidore Sekulić, Vladimira Ćorovića itd.

Predsjednica SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović navela je da je ”Prosvjeta” Mostar ove godine zajedno s Društvom za očuvanje baštine ”Dob” izdala Sabrana djela Alekse Šantića kako bi Šantić ponovo bio dostupan široj publici.

”Šantić se uvijek iznova može čitati i mi ga nastojimo vratiti i aktualizirati i kroz knjige i kroz manifestacije koje organiziramo te približiti i novim generacijama”, kazala je Bjelica Šagovnović.

Najavila je da će na 102. Šantićevim večerima biti predstavljena još jedna knjiga posvećena Šantiću, ”Aleksa Šantića- Stripovijetke” koja će biti predstavljena u subotu, 9. listopada, u 11 sati u Vladičanskom dvoru.

Publika na ovoj večeri uživala je u nastupu akademskog trija iz Banja Luke: Jovanka Roćenović, violina, Vesna Milutinović, gitara i Ozrenka Bjelobrk Babić, vokal, te u glazbeno-poetskom kolažu Gorana Duke i Milice Gordić iz Nevesinja, priopćeno je iz SPKD “Prosvjeta” Mostar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.