Kultura

BNP Zenica

Premijerno izvedena predstava “Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo”

04/02/2023

Reditelj Zlatko Paković je kazao da je prošlo više od 40 godina od prvog izvođenja predstave ‘Grobnica za Borisa Davidoviča’ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“, prema motivima proze Danila Kiša, u režiji Zlatka Pakovića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, premijerno je izvedena sinoć na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Reditelj Zlatko Paković je kazao da je prošlo više od 40 godina od prvog izvođenja predstave ‘Grobnica za Borisa Davidoviča’ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

-Za to vrijeme, izvršene su tektonske historijske promjene u Evropi. Sovjetski Savez je dekomponovan. S lica Evrope zbrisana je ideologija državnog komunizma, a iz istorijske svijesti i sama komunistička ideja kao ideja emancipacije. Nestala je Socijalistička Jugoslavija u krvavim ratovima. Na njenom tlu izvršeni su grozomorni ratni zločini. Nacionalizam je i dalje vladajuća ideologija u jugoslavenskim državama. U Evropi jačaju desnica, etnički i vjerski fundamentalizam, jednom riječju, fašizam se iznova rađa. Neoliberalni kapitalizam je globalna ideologija. Napadom Rusije na Ukrajinu u martu 2022. godine, započeo je novi evropski, možda i Treći svjetski rat – istaknuo je Paković.

On je podvukao da je zbirka pripovijetki “Grobnica za Borisa Davidovića” čudesna oda čovjekovoj pobuni i hrabrosti da se suprotstavi državnom i ideološkom teroru.

-Oličenje tog terora bio je staljinizam. Ta knjiga se razračunava upravo s dogmatikom i praksom staljinizma. Otkad je ugledala svijeta, svijet je stariji za 46 godina i, kako stvari stoje, još i grublji, siromašniji i ružniji nego što je bio. Izgleda da je ostao bez ijedne ideje vodilje, osim ‘ideje’ slobodnog tržišta, a ona se ukazuje danas kao najneodgovornija utopija. Ova pozorišna predstava teži tome da osvijesti i prezentira tu veliku promjenu u Evropi i svijetu, koja se dogodila od pada Berlinskoga zida do ratne agresije na Ukrajinu, a koja je staljinizam pervertirala u jedan novi oblik – kazao je između ostalog reditelj predstave “Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo” Zlatko Paković.

U predstavi igraju Adis Mehanović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Mirza Bajramović, Uranela Agić, Lana Zablocki, Ermina Nišić i Adna Kaknjo. Kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a muziku Damir Avdić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.