Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konjic

Promovirana “Dedina singerica, ratna sjećanja i uspomene” Melihe Hebibović

Narodni Univerzitet Konjic

Ističu kako je knjiga puna detalja iz ratnog Konjica te da je zlata vrijedna, jer je, po njihovim riječima, jedna od rijetkih na ovom prostoru

Promocija knjige Melihe Hebibović “Dedina singerica, ratna sjećanja i uspomene” održana je u srijedu, 17. juna, u kino sali Doma kulture u okviru “Konjičkog kulturnog ljeta”, a u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic i partnera Xunus Emre Instituta Mostar i Fondacije “Lijepa riječ” Konjic.

“Autorica Hebibović je stomatolog, a u ratu je osim profesionalnog poziva bila još majka, sestra, kćerka, izbjeglica, član ekipe ratne kirurgije. Kroz ovo autobiografsko djelo opisano je ratno preživljavanje jedne obitelji koje je stavljeno u kontekst općeg, tako da individualno ima opći značaj”, priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Dodaju kako priče opisuju prostor Glavatičeva, Bjelimića i Konjica, ratna zbivanja iz kuta Melihe Hebibović, a naslov knjige koja ima 300 stranica, Dedina singerica, asocira na mudrost i točnost, preciznost.

“Prvi dio knjige čine sjećanja na rat, od prvih vijesti na televiziji, početku agresije, preko prvog granatiranja Glavatičeva 1992. godine pa sve do oslobođenja Glavatičeva i povratka u rodni kraj, četiri godine kasnije. Drugi dio knjige naslovljen ‘Dedina singerica’ predstavlja sažeto sjećanje na rano djetinjstvo, obitelj, ljude i događaje tog vremena, školovanje u Sarajevu, te početke stomatološke prakse”, navodi se u priopćenju.

Ističu kako je knjiga puna detalja iz ratnog Konjica te da je zlata vrijedna, jer je, po njihovim riječima, jedna od rijetkih na ovom prostoru.

O knjizi su govorili Nezim Halilović Muderris i Esad Bajić, a program je obogaćen ilahijom Hora “Sejfullah” Konjic i multimedijalnim fragmentima iz knjige koje su priredili Muamer Ćukle i Benjamin Mušinović, dok su se za scenografiju i zvuk pobrinuli Dino Džumhur, Muhamed Krnjić i Elmin Sultanić, stoji u priopćenju.