Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promovirana Fotomonografija “BiH – Očima ljubavi”

Fotomonografija_BiH_OcimaLjubavi_01

Fotomonografija „Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi“, autora Samira Sinanovića, promovirana je večeras u Muzeju Prvog zasjedanja AVNOJ-a u gradu na Uni, Bihaću.

S ciljem promocije pozitivnog imidža Bosne i Hercegovine, jedinstveni projekt autora Samira Sinanovića, nakon Sarajeva, Sanskog Mosta u Bihaću je okupio brojne posjetitelje koji su upoznali jednu neobičnu knjigu, fotomonografiju koja prezentira čari i ljepotu Bosne i Hercegovine.

Sinanović je na ilustrovan i inovativan način progovorio o Bosni i Hercegovini, njenoj tajanstvenoj ljepoti, koja je očita, svakodnevna, ali tako nezapažena, ignorirana.

– Priča o zemlji Bosni bez entiteta, kantona, bez nacionalnih obilježja, putuje Bosnom i Hercegovinom. To je priča o mojoj ljubavi prema BiH, njenim ukrasima, planinama koje dišu najmirisnijim dahom, rijekama i pitkim izvorima vode, pticama koje na svojim krilima slave slobodu i ljubav. Ta ljepota ne poznaje granice, entitete. Htio sam to prenijeti, ukazati i poručiti drugima – kazao je za Fenu autor Sinanović.

Dodao je da je u planu promocija fotomonografije u Banjoj Luci i Mostaru, a izvjesno je da će biti također i u Zagrebu, Švicarskoj i Austriji.

Na projektu sačinjenom od 448 stranica radili su timovi stručnjaka i prijatelja na relaciji Bihać – Sanski Most – Sarajevo. Fotomonografija prati tok pet velikih rijeka: Une, Vrbasa, Bosne, Drine i Neretve. Ona priča istinitu priču jedisntvene države Bosne i Hercegovine, a priča nije tek radi priče, nego radi pouke.

Ovim jedinstvenim projektom Sinanović nastoji promovirati pozitivni imidži Bosne i Hercegovine, kazali su promotori monografije Husnija Kamberović, ispred Instituta za istoriju Sarajevo, kulturolog Srđan Šušnica iz Banje Luke, Esad Lukač ispred VKB-ija i Damir Midžić, koji potpisuje grafički dizajn fotomonografije.

Sve fotografije rađene su s namjerom i izuzetnom pripremom prema potrebi samog projekta i značaju njegove misije, a ista je upotpunjena s autorskim tekstovima, koje potpisuju akademici Esad Duraković, Enes Karić, Luka Markešić, boh. lingvistica Hasnija Muratagić -Tuna i kulturolog Srđan Šušnjica.

Tekstovi su svojevrstan pečat fotografijama, govore o Bosni i Hercegovini, njenoj kulturi, historiji te duhovnosti bosanskih naroda. Dodatnu vrijednost ovoj knjizi daje zasigurno prevod na engleski jezik, kojeg su osigurali Lejla i Ahmed Ananda.

Fotomonografiju je štampao Grafotisak, a izdavač je Kalem.

Bihaćka promocija održana je pod pokroviteljstvom Vlade USK i premijera Huseina Rošića.