Kultura

srebrenica

Promovisana knjiga „Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide“

05/07/2021

U knjizi su sažete izjave osoba koje su preživjele strijeljanja i druge zločine, koje su ujedno zaštićeni svjedoci Haškog tribunala. Koautorica knjige profesorica Ann Petrila kaže da je rad na knjizi trajao duže od pet godina

U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je promovisana knjiga autora Ann Petrile i Hasana Hasanovića pod nazivom „Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide“, javlja Anadolu Agency (AA).

U knjizi su sažete izjave osoba koje su preživjele strijeljanja i druge zločine, koje su ujedno zaštićeni svjedoci Haškog tribunala. Koautorica knjige profesorica Ann Petrila kaže da je rad na knjizi trajao duže od pet godina.

”Hasan i ja radimo duži niz godina sa studentima. Dovodim američke studente u Bosnu. Učila sam koliko sam mogla samostalno, i pitala sam Hasana da mi preporuči neku knjigu da naučim više. Rekao mi je da nema takve knjige pogotvo ne na engleskom jeziku. Predložio je da dođem nekoliko sedmica ovdje i da učim. Odlučili smo da intervijuišemo ljude, snimimo i zapišemo njihove priče. Tako je došlo do ideje da se napiše ova knjiga, a proces je trajao više od pet godina”, rekla je Petrila i dodala da je knjiga svjedočanstvo genocidu.

”Cilj nam je da odamo počast preživjelima i onima koji nisu preživjeli. Ono što je jako bitno jeste da smo napisali činjenice pogtovo što smo svjedoci svakodnevnom negiranju genocida”, istakla je Petrilla koja je kazala da će i dalje nastaviti istraživati genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Hasan Hasanović naglasio je da mu je kao preživjeloj žrtvi genocida bilo teško i emotivno raditi na knjizi, te da je rad na knjizi bio „mukotrpan posao“. U knjizi su zabilježena svjedočanstva preživjelih žrtava genocida.

”Bilo je izuzetno teško raditi na knjizi. Želio sam da radim s nekim ko ima volju i želju i prijatelj je ove zemlje. Na početku je bilo jako teško, jer i moja je priča u knjizi. Radio sam intervjue, prevodio sam, radio sam transkripte. Izuzetno je bilo teško recimo raditi na priči Nedžada Avdića. Nekako njegova priča me najviše pogađala, jer bili smo i slične dobi u to vrijeme. Radio sam i u Srbiji gdje smo intervjuisali ljude, aktiviste za ljudske prava, člana parlamenta Srbije u to vrijeme Žarka Korača, koji je bio premijer jedan dan kada je ubijen premijer Srbije. Bilo je teško, ali to je jače od mene”, pričao je Hasanović.

Hasanović je rekao da je knjiga naučno – istraživački rad, te da je objavljena u Americi na engleskom jeziku.

”Predsjednik Biden je dobio knjigu u ruke. Imali smo niz promocija putem Zooma. Vjerujem da će knjiga zaživjeti, i da će trebati vremena da je ljudi prihvate. Želja mi je da knjiga bude prevedena na bosanski i da bude izdata u našoj zemlji”, poručio je Hasanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.