Kultura

historijski uzej bih

Putujuća izložba o ideji evropskog identiteta počinje u Sarajevu i putuje dalje

16/06/2021

U fokusu izložbe su, kažu kustosice izložbe Sabina Klemm i Sanja Kojić Mladenov, manje vidljivi i marginalizirani geopolitički i kulturni prostori, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope

Kokreativna putujuća izložba ‘EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES’ koja se bavi tematikom aktuelne društveno-političke situacije u Evropi i idejom evropskog identiteta, stigla je iz Njemačke u Sarajevo, tačnije u Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

U fokusu izložbe su, kažu kustosice izložbe Sabina Klemm i Sanja Kojić Mladenov, manje vidljivi i marginalizirani geopolitički i kulturni prostori, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope.

– To su takozvane poluperiferije i mjesta raznolikosti, koji u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu. Upravo se tim prostorima, kroz svoje radove koji će biti izloženi u Sarajevu, bavi dvanaest umjetnica, umjetnika i umjetničkih kolektiva, a sve s ciljem otvaranja prostora za dijalog. Naziv izložbe EVROVIZION je konstrukt sličnih, ali i različitih jezičkih formi – Eurovisione / Evrovizija / Евровизия – koji simbolizira ideju mogućeg zajedništva – navodi se.

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen), organizacije za internacionalne odnose u kulturi iz Njemačke, a u Sarajevu se organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

– Drago nam je što se, nakon dvije godine intenzivnog rada, razmjene, zajedničkog razmišljanja i stvaranja, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine konačno otvara izložba. Kad smo započeli s radom na konceptu 2019. godine, brzo je postalo jasno da je Sarajevo grad u kojem ćemo krenuti sa putovanjem. A rad i značaj muzeja, ne samo za Sarajevo, već i za cijelu regiju, je evidentan i impresivan. Zahvalni smo da su se direktorica muzeja Elma Hašimbegović i njen tim upustili u saradnju s nama, na ovom zajedničkom kokreativnom procesnom projektu. Nadamo se da ćemo ovom izložbom omogućiti zajednički prostor za razmjenu, participaciju i dijalog – izjavila je voditeljica odjela za umjetnost ifa-e Ellen Strittmatter.

Kako je kazala direktorica Goethe-Institutaa Bosne i Hercegovine Simone Voigt, Goethe-Institut i ifa povezuje dugogodišnje blisko partnerstvo.

– U proteklih 20 godina zajedno smo realizovali i prezentirali brojne velike izložbene projekte, također u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine. Tek sam tri mjeseca direktorica Goethe-Instituta i sretna sam da je EVROVIZION prvi realizovani projekt na čijem otvaranju lično mogu prisustvovati. Iako nisam toliko dugo u Sarajevu, vjerujem da je u ovom gradu diskurs o takozvanom evropskom identitetu kroz prizmu umjetnosti od posebne kulturne i političke važnosti – izjavila je.

Sarajevo je, kako se navodi, prva stanica projekta čiji je cilj propitivati društveno-političke poretke i osvijetliti specifične impulse određenih mjesta, a sve u cilju generisanja kontinuiranog razvoja prostora za dijalog.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović kaže da je sretna zbog te činjenice.

– Nakon višemjesečnih intenzivnih priprema, izložba je stigla u Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Drago mi je da je upravo Sarajevo početna stanica izložbe, da ne ostaje samo na nivou simbolike vezane za prošlost nego da je ucrtano na kulturnu mapu savremene umjetnosti, a da Historijski muzej Bosne i Hercegovine iznova pronalazi način da ponudi platformu za propitivanje društveno-političke situacije, pitanja identiteta i drugih aktuelnih pitanja i bude otvoreno mjesto za razgovor. Veselim se da ćemo u naredna dva mjeseca, koliko će izložba biti postavljena, uz prateći program, radionice, razgovore, performanse i druge sadržaje, biti nezaobilazna destinacija u gradu – rekla je Hašimbegović.

U saradnji sa regionalnim akterima i lokalnim kulturnim scenama u toku dugogodišnje turneje u izložbu će biti integrisane nove umjetničke pozicije.

– Nakon Sarajeva, izložba putuje u Novi Sad, a nakon toga i u Grčku, Bugarsku, Moldaviju i druge države da bi nakon sedmogodišnje turneje, završila u Berlinu i pokazala možda neku drugu sliku Evrope – ističe u saopćenju za javnost Kreativna agencija Purple Key.

Izložba će, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, biti otvorena u petak u 18 sati, za kad je najavljen i performans ‘Vi nemate pojma’ bh. umjetnice Selme Selman.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.