Kultura

Slavna opera

“Seviljski berberin” premijerno u četvrtak u Narodnom pozorištu Sarajevo

04/12/2018

Opera 'Seviljski berberin' postavljena je šest puta u Narodnom pozorištu Sarajevo, a prvi put 1948. godine. Posljednji put je postavljen 2005. godine

Slavna opera ‘Seviljski berberin’ Gioacchina Rossinija, u koprodukciji italijanskih i bh. umjetnika, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 6. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ta postavka predstavlja ambiciozni primjer koprodukcije Narodnog pozorišta Sarajevo i Italije koja je u tu svrhu stavila na raspolaganje Grupu ‘Zero Positivo’, tim s dugogodišnjim iskustvom u pozorišnom i opernom sektoru.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović istaknuo je na konferenciji za novinare da je to zajednički projekt Narodnog pozorišta Sarajevo i Ambasade Italije u BiH.

– Autorsku ekipu čini kreativna grupa ‘Zero Positivo’ koji su dali režisera i kostimografa, scenografa, dirigenta. Bosanskohercegovačka strana, osim prestižne pozorišne scene, učestvuje u projektu sa akterima, opernim solistima i horom, uz pratnju Sarajevske filharmonije. Gostujući solisti su iz Slovenije i Bugarske – naglasio je.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi istaknuo je da je cilj koprodukcije napraviti nešto što će zauvijek ostati na raspolaganju Narodnom pozorištu Sarajevo.

– Nadam se da će ta opera postati dragulj Narodnog pozorišta Sarajevo i da će moći biti postavljena više puta reprizno u tom pozorištu, ali i širom Bosne i Hercegovine – kazao je. Naglašava inovativnost u radu, posebno igru svjetlima.

Član Grupe ‘Zero Positivo’ dirigent opere Giovanni Di Stefano podsjetio je da je za izvođenje Rosinijevih opera potrebno dosta iskustva.

– ‘Seviljski berberin’ u Sarajevu nije postavljen 13 godina. Mladi solisti sarajevske Opere, budući da nisu izvodili Rosinija sve ove godine, nisu imali priliku da isprate njegov duh za kojim smo u ovom trenutku tragali. Međutim, svi su dobili priliku da sudjeluju i u jednom od prvih narednih izvođenja, mladi tenor (Ileš Bečei) izvodit će ulogu grofa Almavive. Oni su radili sa nama, dobili su priliku da stječu iskustvo. Sve to u dogovoru s Narodnim pozorištem Sarajevo – istaknuo je.

Opera ‘Seviljski berberin’ postavljena je šest puta u Narodnom pozorištu Sarajevo, a prvi put 1948. godine. Posljednji put je postavljen 2005. godine.

Za subotu 8. decembar u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo najavljena je prva repriza slavne opere ‘Seviljski berberin’ Gioacchina Rossinija, čija se 150. godišnjica smrti obilježava ove godine širom svijeta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.