Kultura

na festivalu u Turskoj

Srednja škola Konjic sa predstavom “Hasanaginica” osvojila sedam nagrada

10/05/2019

Na festivalu, na kojem je 5.200 učenika pokazalo svoje teatarsko umijeće, Srednja škola Konjic je predstavljala Bosnu i Hercegovinu sa predstavom “Hasanaginica”.

U turskom gradu Kayseriju održan je 14. međunarodni festival srednjoškolskog teatra, a učenici i profesorica Srednje škole Konjic, koji su na ovom festivalu predstavljali Bosnu i Hercegovinu, kući su se vratili sa sedam osvojenih nagrada, javlja Anadolu Agency (AA).

BiH su na pomenutom festivalu predstavljali učenici iz konjičke srednje škole, koji uče turski kao drugi strani jezik u okviru projekta “Moj izbor je turski”.

Na festivalu, na kojem je 5.200 učenika pokazalo svoje teatarsko umijeće, Srednja škola Konjic je predstavljala Bosnu i Hercegovinu sa predstavom “Hasanaginica”.

Profesorica turskog jezika Fatima Babajić je osvojila 1. nagradu za režiju, dok je 2. Nagrada pripala Aldijani Kovačević. Nagrada za najboljeg izvođača je pripala Harisu Heriću, dok su nagrade za najbolje izvođačice pripale Almi Prohić i Almi Spona. Nagrade za najbolji kostim i za najbolju muziku također je osvojila Srednja škola Konjic.
Na festivalu u Kayseriju učestvovali su brojni srednjoškolci iz raznih gradova Republike Turske, Turske Republike Sjeverni Kipar, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine i Gruzije.

Prije početka festivala imali su priliku posjetiti gradonačelnika Kajserija Memduha Buyukkilica.
Gradonačelnik je na svečanosti otvaranja Festivala u Gradskom pozorištu u Kajseriju iskazao zadovoljstvo što ima priliku da u ugosti brojne srednjoškolske teatarske grupe, koje su svoje predstave tokom Festivala izvodile na pozornici pomenutog pozorišta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.