Kultura

svjedočenja veterana

“Testament jednom vremenu” nagrađen na festivalu SEE FF Paris-Berlin-Washington

15/06/2021

Festival kinematografa država jugoistočne Evrope SEE FF Paris-Berlin-Washington tradicionalno svake godine predstavlja najbolja ostvarenja iz regiona u evropskoj prijestonici Parizu i Berlinu, a od ove godine i u Washingtonu

Dokumentarni film “Testament jednom vremenu” o veteranima rata iz Bosne i Hercegovine, prema odluci američkog žirija u sastavu Roman Kostovski, Patricia Corbett i Jacqueline Headington, proglašen je za najbolji dokumentarni film 11. izdanja festivala SEE FF PARIS-BERLIN-WASHINGTON 2021.

Film “Testament jednom vremenu” donosi svjedočenja veterana okupljenih u Udruženje “Pravi požar” iz Dervente, koje vodi Spasoje Kulaga. Veterani uz pomoć stručnih saradnika-psihologa već godinama rade i s mladim ljudima i drugim kategorijama društva dijeleći iskustva i stavove o besmislu rata i svih sukoba.

Nekad na suprotstavljenim stranama, danas zajedno u misiji života – misiji gradnje mira u BiH. Ti ljudi otvoreno govore o iskustvima iz prošlosti, okidačima koji su im promijenili živote i ponosno ističu svoju današnju ulogu mirovnjaka koji ruše predrasude. Iza veterana Udruženja “Pravi požar” je više od 100 radionica širom države koje su, kako ističu, i za njih svojevrsna terapija.

Autori filma su Zoran Ćatić, Mirza Ajnadžić i Slađan Vujić. Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Festival kinematografa država jugoistočne Evrope SEE FF Paris-Berlin-Washington tradicionalno svake godine predstavlja najbolja ostvarenja iz regiona u evropskoj prijestonici Parizu i Berlinu, a od ove godine i u Washingtonu (SAD).

Taj festival promoviše neophodnost kulture u našim životima, a uslijed pandemije, drugu godinu zaredom odvijao se online. Ipak, organizatori Festivala pronašli su način da odabirom snažnih filmova pošalju poruku potrebe kontinuirane promocije filmske kulture jugoistočne Evrope i približavanja kulturnoj sferi ostatka kontinenta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.