Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U galeriji “Roman Petrović” otvorena izložba “Mali format”

FNA_69166

U sarajevskoj galeriji Roman Petrović u utorak je otvorena izložba pod nazivom „Mali format“.

Ljubiteljima umjetnosti predstavljeno je 48 radova istaknutih umjetnika, članova Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH).

S obzirom da ULUBiH okuplja i promovira rad likovnih stvaralaca na teritoriji BiH, novoizabrani predsjednik ULUBiH-a Danis Fejzić je kazao da je izložba način da se oni okupe na jednom mjestu.

– Ovo je tradicionalna, selektivna izložba „Mali format“ 2017. gdje sublimiramo stvaralaštvo tokom protekle godine svih istaknutih članova ULUBiH-a u okviru male forme – kazao je Fejzić.

Svi likovni mediji, dodao je Fejzić, od klasične grafike, slikarstva, skulpture, slika, instalacije, predstavljeni su na izložbi, ali ono što je karakteristično je da se radi u okviru malog formata.

Autori su imali priliku da se svojim radovima predstave intuitivno, na način koji ih kao stvaraoce definira.

Jedan od takvih autora je i Muhamed Ćeif, akademski slikar iz Sarajeva koji je u danima praznika i praznovanja naslikao ribu, i govori o životu. To je znak koji, kako kaže, ima hiljadu značenja, ali je promatraču prepustio da definira šta ta riba znači.

Selekciju stručnog žirija prošlo je 48 autora, a 7. januara će, kako je najavio Fejzić, na svečanosti zatvaranja biti proglašen i pobjednik ove prestižne i tradicionalne likovne smotre.

Ovo je bila prilika i za proslavu jubileja, 70.godišnjicu postojanja ULUBiH-a.