Kultura

Sarajevo

U Galeriji “Roman Petrović” otvorena izložba slika “Autoportret”

01/12/2020

U ovom slučaju, po Gojerovim riječima, Močević donosi grč koji trenutno hara svim krajevima. U "rukama" Borka Močevića su grčevi, jadi, morije, kazao je Gojer

Izložba slika Borka Močevića otvorena je u Sarajevu u Galeriji “Roman Petrović”.

Događaj je podržala Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Gradimir Gojer, bivši ministar kulture Kantona Sarajevo, u obraćanju zvanicama je izložbu nazvao događajem godine jer su, kako je naveo, Đorđević (Aleksandar, ambasador Srbije u BiH) i autor Močević odlučili da se “odupru surovom vremenu koronavirusa, da mu prkose, te naprave izložbu koja ima umjetnički dignitet”.

Gojer je ukazao na dva segmenta ovog Močevićevog likovnog predstavljanja – na portrete ličnosti koje su bitno uticale na autorove artističke poglede, kao što je, primjerice, Branislav Nušić, najveći pisac koji je ikada živio u Sarajevu, kako je naveo Gojer.

Drugi element izložbe proističe iz jedne od karakteristika autorovog slikarstva – iz njegovog senzibiliteta za likovni prikaz ljudske ruke i nevjerovatno širokog spektra njenih značenja.

U ovom slučaju, po Gojerovim riječima, Močević donosi grč koji trenutno hara svim krajevima. U “rukama” Borka Močevića su grčevi, jadi, morije, kazao je.

Gradimir Gojer zaključuje da naprosto nema šanse da Borko Močević ostane nezabilježen u povijesti umjetnosti nastavi li utabanim artističkim izrazom.

Izložba “Autoportret” otvorena je u prisustvu gostiju među kojima je bio i srbijanski ambasador u BiH Aleksandar Đorđević.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.