Kultura

Festival glumca

U Konjicu odigrana predstava “Nigdje nikog nemam”

01/05/2019

Predstava je nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Udruženja Kontakt

U okviru prvog ciklusa VI festivala glumca BiH, u utorak večer u Konjicu je odigrana predstava “Nigdje nikog nemam”, prema tekstu Edwarda Bonda u režiji Albana Ukaja.

Uz odličnu glumačku igru Albana Ukaja, Snežane Bogićević i Jasenka Pašića, glazbu u ovoj predstavi snažno podvlači unutarnja previranja, a istu potpisuje dvojac Basehskija&Edward EQ.

Predstava je nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Udruženja Kontakt. “Nigdje nikog nemam” je drama postavljena u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene.

Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja.

Gostovanjem predstave u Konjicu „Festival Glumca BiH“, kojeg organizuje Narodni univerzitet Konjic, nastavlja uspješnu suradnju s MESS-ovim progrmamom Modul memorije.

U nastavku prvog festivalskog ciklusa na Velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic, u subotu, 4. svibnja u 20:15 najavljena je predstava, kolektivni diplomski ispit u produkciji Akademije scenskih umjetnosti & Otvorene scene Obala Sarajevo.

Riječ je o tragikomediji “Sjećanje vode” u kojoj igraju: Ana Tikvić, Anja Kraljević, Iva Šimić, Lidija Kordić, Tarik Džinić i Dino Bajrović pod mentorstvom van. prof. Ermina Brave i ass. Vanje Matović.

Autor teksta “Sjećanje vode”, je Shelagh Stephenson, a isti je 2000. godine dobio jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu teatra – “Laurence Olivier Award” za najbolju novu komediju, priopćio je organizator.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.