Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

100. godišnjica rođenja

U Muzeju grada Zenica izložba izabranih citata iz djela Paula Celana

170621_celan_paul1 (1)

Izložbu su, kako je kazao direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, obezbijedili posredstvom Austrijskog kulturnog foruma sa sjedištem u Sarajevu, a u prostoru tog muzeja moći će se pogledati sve do kraja mjeseca

Muzej grada Zenica sinoć je otvorio izložbu izabranih citata iz knjiga Paula Celana, a koju je povodom 100. godišnjice rođenja velikog pjesnika (23. novembar 1920.-20. april 1970.), priredila Barabara Wiedemann.

Izložbu su, kako je kazao direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, obezbijedili posredstvom Austrijskog kulturnog foruma sa sjedištem u Sarajevu, a u prostoru tog muzeja moći će se pogledati sve do kraja mjeseca.

– Uticaj Celana na savremenu poeziju je nemjerljiv. Ova izložba je rađena u kontekstu odnosa prema Jevrejima i općenito prema literaturi tokom Drugog svjetskog rata. Autor izložbe daje akcenat na holokaust, ali ne samo holokaust nad Jevrejima kao narodom, nego i nad knjigama. Znači, nad lijepom riječi i književnosti koja preživi sve pa čak i Hitlerove naciste – istakao je Jašarević.

Podsjetio je da je Celan porijeklom iz njemačke židovske porodice, ali da je bio rođen na granici Rumunije i Ukrajine.

-Tada je to bila Rumunija, a danas Ukrajina. Izložba je prilično jasna, jer prati Celanov život. Prati njegov životni put – od rođenja pa nadalje, sukreirao je i Celanovu ličnost. Ne samo kako će pisati, nego i njegova poznanstva, mjesta u kojima boravi – kazao je Jašarević, koji napominje da je pjesnik najviše vremena živio u Francuskoj, gdje je i preminuo.