Kultura

jajce

U okviru Pozorišnih igara izvedba monodrame Vahida Durakovića “Prodavnica budućnosti”

04/07/2022

Tekst za monodramu „Prodavnica budućnosti“ je u 2021. godini dobio nagradu „InBox“ najbolja monodrama u regiji

Monodrama „Prodavnica budućnosti“ Vahida Durakovića, koju interpretira glumac Sanel Ugarak, biće izvedena na platou katakombi u okviru Pratećeg programa Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Jajce.

Tekst za monodramu „Prodavnica budućnosti“ je u 2021. godini dobio nagradu „InBox“ najbolja monodrama u regiji. Na konkursu je bilo prijavljeno više od 50 tekstova iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Autor teksta Vahid Duraković u izjavi za Fenu rekao je da je riječ o predstavi koja prije svega govori o korupciji koja svoj izvor ima u političkim strankama.

– Ali govori i o porazu ljudskosti, porazu čovjeka, porazu radničke klase u savremenom svijetu. Bavio sam se nekim istinskim vrijednostima, ne bavim se nikakvim entitetom, nego prije svega ljudskosti koja je ugrožena u savremenom životu – rekao je Duraković.

Govoreći o značaju Pozorišnih igara BiH, Duraković je istakao značaj dugotrajnosti Festivala. On je naglasio da festival treba da opstane, da živi i da se razvija.

– Nadam se da će Jajce da širi vrijednost Festivala. Da će biti bolja infrastruktura i tehnička opremljenost kako bi Festival bio bolji i kvalitetniji – kazao je Duraković.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.