Kultura

U Orašju otvoreni 22. Dani hrvatskoga filma

02/09/2017

Pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Općine Orašje, večeras su u Orašju otvoreni 22. Dani hrvatskoga filma.

Na svečanom otvorenju ovog najvećeg i najpoznatijeg filmskog festivala u okruženju, prisustvovali su premijeri Republike Hrvatske Andrej Plenković, Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministri, predsjednik Fedracije BiH Marinko Čavara, predsjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, i brojni drugi dužnosnici iz BiH i Hrvatske.

Manifestaciju je otvorio premijer RH Andrej Plenković.

– Bit će mi drago da vlada RH nastavi podržavati Dane hrvatskog filma i da svim svojim snagama promovira hrvatsku kulturu i identitet, a isto tako i Hrvate u BiH i njegovanje našeg identiteta, kulture i naših vrijednosti – kazao je Plenković.

Dodao je da je to trajna zadaća ne samo ministarstva vanjskih i evropskih poslova već i centralnog državnog vrha.

Ovogodišnje Dane hrvatskoga filma u Orašju otvorio je film “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića.

U nedjelju, 3. septembra na repertoaru je film “Posljednja barijera” Jasmina Durakovića, a u ponedjeljak 4. rujna “Agape” Branka Schmidta.

U utorak, 5. septembra na programu festivala je film Kristijana Milića “Mrtve ribe”, u srijedu 6. septembra “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića.

Četvrtak, 7. septembar rezervisan je za film “Uzbuna na zelenom vrhu” reditelja Čejena Črnića, a petak 8. septembra za film “Ne gledaj mi u pijat” redateljice Hane Jušić.

Festival se zatvara u subotu 9. septembra filmom Dejana Aćimovića “Anka”.

Sve projekcije su od 20 sati, a ulaz je besplatan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.