Kultura

d 1. do 22. oktobra

U organizaciji Historijskog muzeja BiH: Sarajevo domaćin izložbe “World Press Photo”

28/09/2020

Izložba prikazuje najuspješnije fotografije pobjednika takmičenja World Press Photo iz domena foto-žurnalizma za ovu godinu, a na platou muzeja moći će se pogledati od 1. do 22. oktobra 2020. godine

Historijski muzej Bosne i Hercegovine je domaćin i organizator svjetski prestižne izložbe “World Press Photo”, koja će se na platou muzeja moći pogledati od 1. do 22. oktobra 2020. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba prikazuje najuspješnije fotografije pobjednika takmičenja “World Press Photo” iz domena foto-žurnalizma za ovu godinu.

Takmičenje koje se organizuje od 1955. godine odaje priznanje profesionalnim fotografima za najbolju fotografiju u određenoj kategoriji. Fotografije su prezentovane kao samostalne ili u obliku priča u osam kategorija.

Ove godine je na takmičenju učestvovalo 4.282 fotografa iz 125 zemalja – sa ukupno 73.996 fotografije. Kroz prikazane fotografije posjetioci će imati priliku da vide prizore koji rekontekstualiziraju aktuelne probleme savremenog društva.

Od 2019. godine, pored ostalih, postoji i nagrada za foto-priču godine, koja odaje priznanje fotografu čija kreativnost i vještine vizuelno predstavljaju priču od velikog dokumentarnog značaja.

Nagrađene fotografije su prezentovane na putujućoj izložbi u 120 gradova i 50 zemalja tokom godine, a pogledalo ju je više od četiri miliona ljudi u svijetu.

Sarajevska izložba se realizuje uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.