Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu premijerno prikazan dokumentarni film “Sinema Bosna”

sinema

U kinu Meeting Point u Sarajevu danas je premijerno prikazan dokumentarni film “Sinema Bosna” u organizaciji Instituta “Yunus Emre”, javlja Anadolu Agency (AA).

Režiser Ismail Furkan Yurdakul je prije same premijere novinarima kazao kako je bh. kinematorgafija jedinstvena po mnogo čemu.

“Već 10 godina s našom ekipom radimo različite dokumentarne filmove u svijetu. Prije dvije godine sam boravio u Bosni i tada sam imao priliku sresti pojedine bh. režisere. U tom momentu nisam znao mnogo o bh. kinematografiji koja je zasigurno jedinstvena. Kasnije sam malo više istražio o historiji bh. kinematorgafije. Moj prvi bh. film koji sam gledao je bio ‘Savršeni krug’ režisera Ademira Kenovića, i jako mi se svidio”, rekao je Yurdakul.

Napomenuo je da dokumentarnim filmom “Sinema Bosna” želi turskoj javnosti pobliže predstaviti bh. kinematografiju.

“Cilj nam je bh. kinematografiju predstaviti u Turskoj. Oko tri mjeseca smo istraživali sve o bh. filmu, a kasnije smo uradili i intervjue s režiserima kao što su Ademir Kenović, Aida Begić, Pjer Žalica i Srđan Vuletić. Shvatili smo da BiH uistinu ima nezavisnu kinematografiju. Kako god imamo iransku kinematografiju, latinoameričku, američku, isto tako danas imate i bh. kinematografiju koja je itekako jedinstvena”, rekao je Yurdakul.

Publika je na premijeri filma, uz isječke iz filmova, imala priliku čuti iskustva i svjedočanstva režisera Ademira Kenovića, Aide Begić, Pjera Žalice, Srđana Vuletića i Ahmeda Imamovića.

Ovaj dokumentarni film napravljen je sa željom da se bh. kinematografija predstavi turskom narodu, iscrpno i detaljno se pokušala istražiti prošlost, sadašnjost i budućnost ove kinematografije.

Film je snimljen pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Premijeri dokumentarnog filma je prisustvovao veliki broj građana, posebno mladih ljudi i studenata.