Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Ustanove kulture u RS-u: Digitalizacija prioritet u sljedećoj godini

ik

Na današnjem sastanku konstatovano je da su, zbog pandemije koronavirusa, ustanove kulture radile u otežanim okolnostima, ali i da je od prošle sedmice omogućeno prisustvo više publike

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić održala je danas u Banjoj Luci sastanak s direktorima republičkih ustanova kulture o aktuelnim pitanjima iz domena rada ustanova kulture te o planovima za narednu godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Natalija Trivić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka, rekla da su ustanove kulture zbog pandemije koronavirusa radile pod otežavajućim okolnostima, da su neke od planiranih aktivnosti odgođene, neke održane uz epidemiološke mjere, a neke održane putem digitalnih platformi. Istakla je da je zbog pandemije kultura i oštećena ali i da su kulturne institucije prepoznale značaj digitalziacije i komunikacije preko digitalnih platformi.

“Od prethodne sedmice po mjerama Instituta za javno zdravstvo RS-a omogućeno je da u skladu s prostornim kapacitetima više publike boravi u kulturnim institucijama”, rekla je Trivić i dodala da očekuju da će uspjeti da obezbijede veći broj publike.

Istakla je da u sljedećoj godini Muzej savremene umjetnosti RS-a obilježava 50 godina postojanja, a u Dječijem pozorištu RS-a održava se 20. Međunarodni festival dječijih pozorišta.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o mogućnosti osnivanja filharmonije, možda pri Narodnom pozorištu RS-a, te o potrebi za proširenjem Narodne i univerzitetske biblioteke RS-a.

Natalija Trivić je naglasila da će se u narednoj godini dosta pažnje posvetiti digitalizaciji građa.

Jasna Milešević, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS, istakla je da će zahvaljujući digitalizaciji kulturnih dobara građani imati priliku da se bolje upoznaju s objektima pod zaštitom.

“Svaka institucija kulture je ove godine teže poslovala nego prethodnih godina, ali zaista primarno je da se posvetimo digitalizaciji”, rekla je ona.