Kultura

tuzla

Više od 300 izvođača na festivalu “Sevdalinko u srcu te nosim”

14/06/2019

Na Festivalu će biti održana i takmičarska noć na kojoj će se 12 novih kompozicija boriti za nagradu koja nosi ime bh. interpretatora sevdalinke Safeta Isovića

Festival “Sevdalinko u srcu te nosim“, koji njeguje tradiciju očuvanja pjesme sevdalinke i tradicionalnih običaja, ove godine će biti održan od 17. do 19. juna u Tuzli.

Direktorica Festivala Ramiza Milkunić najavila je na pres-konferenciji učešće više od 300 izvođača, a posebno zadovoljstvo je izrazila što ove godine po prvi put Festival otvara hor Srednje muzičke škole “Čestimir Dušek“ iz Tuzle i što će ta djeca, muzički obrazovana, ponijeti “štafetu“ očuvanja sevdalinke.

Ove godine u okviru Festivala bit će održano i međunarodno takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana“, a najboljem harmonikašu nagradu će po prvi put uručiti vlasnici jedne od najčuvenijih fabrika na svijetu za proizvodnju ovog instrumenta, Guerrini iz Italije.

Na Festivalu će biti održana i takmičarska noć na kojoj će se 12 novih kompozicija boriti za nagradu koja nosi ime bh. interpretatora sevdalinke Safeta Isovića.

Organizaciju Festivala podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Tuzla i Vlada TK-a, dok je pokrovitelj Državna komisija Bosne i Hercegovine sa saradnju sa UNESCO-m.

Festival će biti održan u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, a organizatori ističu da, osim kompozicija, ono što je posebno interesantno za ovaj festival je i vizuelni identitet sevdalinke od plakata pa do izgleda same scene za koju je od početka održavanja manifestacije zaslužan Hari Ejubović, umjetnički rukovodilac BKC-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.