Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrijedne nagrade za Pozorište lutaka u Mostaru

01-Princ-iz-moje-ulice-1400x

Na upravo završenom 18. međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta „Lut Fest“, koji se od prvog do šestog oktobra ove godine održavao u Istočnom Sarajevu, mostarsko Pozorište lutaka osvojilo je dvije veoma značajne nagrade.

Stručni žiri ovog priznatog festivala, kojim je predsjedavao profesor Bonjo Lungov, reditelj iz Bugarske, šef Katedre za lutkarstvo na Nacionalnoj akademiji za pozorište i film u Sofiji, jednoglasno je odlučio da Specijalnu nagradu dodijeli Nedžadu Maksumiću, glumcu i reditelju Pozorišta lutaka Mostar, „za kompletno osmišljen projekat“ za njegovu autorsku lutkarsku predstavu „Princ iz moje ulice“, za koju je napisao tekst, režirao je i u kojoj igra jednu od uloga. U obrazloženju ove nagrade stoji da se dodjeljuje „za savremenu i aktuelnu temu, njegovanje domaćeg dramskog teksta za djecu obrazovnog i poučnog karaktera, za režiju, glumu i sve glumce koji su dali svoj doprinos“.

Igor Vidačković, glumac Pozorišta lutaka, na istom festivalu dobio je Nagradu za animaciju za ulogu Princa u predstavi „Princ iz moje ulice“, a u obrazloženju stoji da je „ovaj mladi glumac veoma dobro izgradio lik, igrao na savremen način u skladu sa žanrom predstave, odlično vodio lutku Princa i uspostavio prisan i emotivan odnos sa lutkom i publikom“.

Ove značajne nagrade samo su novi biseri u niski priznanja za Pozorište lutaka u Mostaru, koje je posljednjih godina jedno od najnagrađivanijih profesionalnih teatarskih kuća u našoj zemlji. Već narednih dana, takođe sa predstavom „Princ iz moje ulice“ Nedžada Maksumića, ovo Pozorište odlazi na 16. međunarodni festival pozorišta za djecu u Banja Luci, gdje će predstavljati svoj grad i zemlju u jakoj konkurenciji najboljih predstava iz cijeloga svijeta. Sve ovo događa se u godini u kojoj Pozorište lutaka slavi veliki jubilej, 65 godina svog postojanja i rada.