Kultura

književno stvaralaštvo

Zajednica izdavača u BiH na 64. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

18/10/2019

Zajednica je nastupala na sajmovima u BiH i regoinu - Banja Luka, Sarajevo, Podgorica, Zagreb, a razmatra se i nastup na sajmovima knjiga u Ljubljani i Prištini

Zajednica izdavača u Bosni i Hercegovini nastupit će na 64. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu koji će biti održan od 21. do 28. oktobra, gdje će predstaviti pedeset novih naslova iz različitih oblasti književnog stvaralaštva.

Predstavnici Zajednice izdavača u BiH Muamer Spahić, Dragan Marković i Damir Uzunović su danas na konferenciji za medije u Sarajevu podsjetili da Zajednica okuplja 10 izdavača: Buybook, Connectum, Dobra knjiga, Hrvatski leksikografski institut iz Mostara, Malik, Naklada Mate, Synopsis, University press iz Sarajeva, Vrijeme iz Zenice te Imprimatur.

Zajednica je nastupala na sajmovima u BiH i regoinu – Banja Luka, Sarajevo, Podgorica, Zagreb, a razmatra se i nastup na sajmovima knjiga u Ljubljani i Prištini.

– Otvoreni smo za saradnju. Okupljamo profesionalne izdavače koji žive od svog rada, od knjiga, i važno je da se tržište bh. izdavaštva razvija u smjeru koji će nam osigurati prostor da radimo – kazao je Spahić.

Marković smatra da knjige iz BiH nisu bile baš dostupne u regionu, stoga Zajednica raznim projektima nastoji pronaći načine distribucije, odnosno nastoji da bh. knjige budu dostupne ljubiteljima pisane riječi u državama regije.

Intencija osnivanje Zejdnice izdavača u BiH, kako je kazao Damir Uzunović, bila je “da se nametnemo na mjestima gdje se knjige skupljaju”.

– Ideja je da se pokažemo na velikim sajmovima u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Puli, da pokažemo našu snagu – kazao je Uzunović i dodao da su veći benefiti kada bh. izdavači nastupaju zajedno.

S obzirom na to da je prioritet u radu zajednički nastup na regionalnim sajmovima knjiga, poklonici pisane riječi, građani Beograda, imat će priliku izabrati 50 novih naslova koje će Zajednica izdavača u BiH ponuditi, a to su vrhunska djela klasične i savremene bh. književnosti, enciklopedije, priručnici i leksikoni, baletristika, historijska štiva te romani poput trilogije Dževada Karahasana “Što pepeo priča”.

Pored knjiga, planiran je i niz promotivnih aktivnosti, susreta i razgovora.

Nakon sajma u Beogradu, također će se Zajednica izdavača predstaviti i na sajmu knjiga u Zagrebu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.