Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen projekt Češke razvojne agencije “Podrška Arhivu BiH”

arhiva

Direktor Češke razvojne agencije Pavel Frelich posjetio je danas Arhiv BiH čime je ozvaničen završetak projekta “Podrška Arhivu BiH” u okviru kojeg je donirana cjelokupna laboratorija za restauraciju i konzervaciju.

Zamjenik direktora Arhiva BiH Šimun Novaković kazao je da je ova institucija imala veliku potrebu za laboratorijem, jer je arhivska građa uvijek podložena djelovanju vremenskih uvjeta, ali i zbog činjenice da je mnogo građe bilo oštećeno u požaru 2014. godine.

Novaković je zaključio da su u okviru ovog projekta, čija vrijednost iznosi 200.000 KM, obučene i dvije radnice koje već rade na poslovima restauracije i konzervacije.

Direktor Češke razvojne agencije Pavel Frelich je istakao da je BiH za ovu agenciju jedna od šest prioritetnih zemalja te dodao da je prije mjesec dana vlada Češke odobrila novu Strategiju za BiH 2018-2023.

Najavio je da će Agencija podržavati BiH u tri oblasti, a to su ekonomski razvoj, upravljanje prirodnim izvorima i javno upravljanje, te da u BiH sarađuju i s drugim donatorima, kao što su UNDP i USAID.

– Uvjerio sam se da pomoć Arhivu BiH ima veliku važnost za građane BiH, ali i za kulturno-historijsku ostavštinu – zaključio je Frelich.