Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u subotu

Zenički ARS Centar premijerno izvodi baletnu predstavu “Zid 1.-Sjećanje”

zid sjecanje fena (1)

Tema predstave, kazala je, nije jednostavna, ali jako su ponosni na ekipu koja je iznijela proces stvaranja predstave

U sklopu 25. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, ARS Centar Zenica premijerno će u subotu, 21. maja u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica izvesti baletnu predstavu “Zid 1.-Sjećanje”.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji istakla predsjednica ARS Centra Samira Spahić-Rustempašić, dosad su se uvijek predstavljali predstavama koje su bile lepršave, a ovog puta je to nešto ozbiljnije zbog trenutne situacije u svijetu.

-Tema rata, naravno, nije nikome draga, ali kao umjetnici smatramo da moramo da dignemo svoj glas, da smo dužni da se oglasimo, s obzirom da radimo sa djecom. Radimo s tom populacijom koja je, nažalost, marginalizirana. Pogotovo kada je u pitanju rat. Niko ih ništa ne pita, samo se desi – kazala je Spahić-Rustempašić.

Tema predstave, kazala je, nije jednostavna, ali jako su ponosni na ekipu koja je iznijela proces stvaranja predstave. Pogotovo će emotivno biti za sedmogodišnju Unu Čović, koja je “simbol upravo te ljepote, nježnosti i nečega što je iznad nas i što nas prati od samog nastanka”.

-Sve mi se dopalo. Bilo mi je najzanimljivije s mojom prijateljicom Ajlin – kazala je djevojčica Una, koja je istakla da joj nije bilo teško te da je dobro radila.

Režiser i koreograf, Amerikanac Kevin G. Dirckson napomenuo je kako je ovom predstavom pokušao da stvori nešto što je “istinski ljudski”.

-Bilo je teško da se ne prekorači linija između dječije nevinosti, a da se uspije napraviti baletska predstava koja će predstaviti sve što se dešava u Ukrajini. Za mene je ovo bilo veoma emocionalno. Bilo je trenutaka kada sam se ‘derao’ iz dubine svoje duše – istakao je Dirckson, koji smatra da je ovo tema koja se tek počela istraživati.