Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska

Apple mora prestati prodavati iPhone 12, evo šta je razlog

iphone 12 apple
Foto: Unsplash

“Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dvije sedmice. Ako to ne učini, spreman sam narediti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju”, kaže Barrot

Apple mora prestati prodavati svoj model iPhone 12 u Francuskoj zbog nivoa zračenja iznad praga, kazao je francuski ministar za digitalnu ekonomiju Jean-Noel Barrot novinama Le Parisien u jučer objavljenom intervjuu. Francusko nadzorno tijelo ANFR obavijestilo je Apple o svojoj odluci da zabrani prodaju iPhonea 12 nakon provedenih testova.

Testovi su pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) pametnog telefona malo viša od zakonski dopuštene, naveo je ministar.

Reuters je zatražio od Applea komentar na ovu odluku, ali nije dobio odgovor.

Barrot tvrdi da bi ažuriranje softvera bilo dovoljno za rješavanje problema radijacije povezanih s mobitelom koji američka kompanija prodaje od 2020.

Nalaze će proslijediti drugim članicama EU

“Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dvije sedmice. Ako to ne učini, spreman sam narediti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući digitalne divove”, dodao je.

Evropska unija postavila je sigurnosna ograničenja za SAR vrijednosti povezane s izloženošću mobilnim telefonima.

Francusko nadzorno tijelo sada će svoje nalaze proslijediti regulatorima u drugim državama članicama EU. U 2020. Francuska je proširila propise koji zahtijevaju od trgovaca da na pakiranjima prikazuju vrijednost zračenja proizvoda, uključujući tablete i druge elektroničke uređaje.