austrijske vlasti

Austrija uvodi novu vinjetu, mijenja se i cijena desetodnevne. Neće se više lijepiti na staklo

Foto: Pixsell/Arhiv

Od 22. novembra vinjete su dostupne i kao digitalne. To znači da vinjetu više nije potrebno fizički lijepiti na vjetrobran automobila

Austrijska vlada odlučila je uvesti dodatnu jednodnevnu vinjetu za autoceste i brze ceste. Može se kupiti od 1. decembra, košta 8.60 eura i tokom decembradolazi samo u digitalnom obliku.

Od iduće godine jednodnevna vinjeta bit će dostupna za kupnju i kao naljepnica, a najavljeno je i poskupljenje drugih vinjeta u Austriji.

Desetodnevna vinjeta, koju uglavnom koriste turisti, poskupjet će s 9.90 na 11.50 eura. Cijena vinjete za dva mjeseca pada s 29 na 28.90 eura.

Od 22. novembra vinjete su dostupne i kao digitalne. To znači da vinjetu više nije potrebno fizički lijepiti na vjetrobran automobila, već će vaš registarski broj biti zabilježen u centralnom sistemu, a provjera se radi automatski. Online kupnja moguća je na web-adresi https://shop.asfinag.at/en/.

Ono što je sjajno u tom sistemu je činjenica kako je vlasnik vinjete korisnik vozila. Drugim riječima, ako tijekom trajanja vinjete promijenite automobil i registraciju – što nije rijedak slučaj kod ljudi koji koriste službene automobile – u sustavu možete aktualnu vinjetu prenijeti na novu registraciju. Doduše, to će vas koštati 18 eura.