Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„e-Transformacija“

Cyber Security Summit prilika za poboljšanje stepena cyber zaštite u BiH

Prema relevantnim istraživanjima, poslovni sektor i institucije u Bosni i Hercegovini predstavljaju najranjivije mete u cijeloj Evropi

Udruženje „e-Transformacija“ i ove godine organizira Cyber Security Summit koji će okupiti vodeće stručnjake iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini.

Treći po redu Samit posvećen temi cyber sigurnosti biće održan 16. i 17. novembra u Hotelu Tarčin Forest Resort.

Ključno je zapamtiti, kako je rekao predsjednik Udruženja „e-Transformacija” Semir Dedić, da u današnjem svijetu nema sigurnosti bez cyber sigurnosti i da je to posebno važno za sve institucije u BiH, te kompanije, bez obzira na njihovu veličinu.

-Samit je izvrsna prilika da svi oni steknu uvid o najnovijim prijetnjama i ranjivostima, ali i da otkriju proaktivne mjere za zaštitu poslovanja i podataka. Zahvaljujući ekspertima iz ove oblasti i stručnjacima iz industrije, koji će podijeliti najbolje prakse i strategije za poboljšanje nivoa cyber sigurnosti i ovogodišnji samit je prilika da se ukaže na izazove i prijetnje, ali i da se ukaže na to da postoje rješenja, tehnologija i alati kojima se može odgovoriti prijetnjama i tako očuvati integritet i poslovanje, kako institucija tako i kompanija – naveo je Dedić.

Semir Dedić

Ujedno, kako je dodao, na ovaj način žele podstaći veći angažman vlasti na donošenju potrebnih mjera kako bi preokrenuli negativne trendove.

Bih najranjivija u Evropi

Cyber Security Summit dio je projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke. Projekat ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za mala i srednja preduzeća (MSP) kako bi uspješno provodila digitalizaciju i inovacijske transformacije. Kroz pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama projekat doprinosi ojačavanju digitalnog ekosistema u BiH. Cyber sigurnost značajna je komponenta na putu digitalizacije institucija i preduzeća u BiH.

Prema relevantnim istraživanjima, poslovni sektor i institucije u Bosni i Hercegovini predstavljaju najranjivije mete u cijeloj Evropi. Bosna i Hercegovina je 2023. godine, prema globalnom istraživanju kvalitete digitalnog blagostanja, nazadovala za četiri pozicije i od 121 analizirane države nalazi se na 84 mjestu, a i dalje je na posljednjoj 38 poziciji ako posmatramo samo evropske države, saopćeno je iz Udruženja „e-Transformacija.