Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mentalno zdravlje

Desetine država u SAD tužile Metu: “Kompanija profitira od dječjeg bola”

mark zuckerberg meta
Foto: Screenshot/ YouTube

Istraživanje Istraživačkog centra Pew pokazalo je da oko 95 odsto mladih uzrasta od 13 do 17 godina u SAD koristi društvene mreže, a više od trećine njih izjavilo je da ih koristi „skoro konstantno”

Grupa od 33 savezne države SAD, uključujući Californiju i New York, podnijela je juče tužbu protiv kompanije „Meta” zbog, kako se navodi, nanošenja štete mentalnom zdravlju mladih i svjesnog dizajniranja funkcija na Instagramu i Facebooku koje djecu čine zavisnom od tih društvenih mreža.

U tužbi podnesenoj sudu u Californiji dodaje se da „Meta” rutinski prikuplja podatke o djeci mlađoj od 13 godina, bez pristanka njihovih roditelja, što predstavlja kršenje saveznog zakona, prenosi AP.

„Djeca i tinejdžeri pate od lošeg mentalnog zdravlja, a za to su krive kompanije društvenih mreža, poput Mete”, rekla je njujorška državna tužiteljka Letitia James, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da je kompanija profitirala od dječjeg bola „namjerno dizajnirajući svoje platforme sa manipulativnim karakteristikama koje čine djecu zavisnima od njih, istovremeno snižavajući njihovo samopoštovanje”.

Istraživanje Istraživačkog centra Pew pokazalo je da oko 95 odsto mladih uzrasta od 13 do 17 godina u SAD koristi društvene mreže, a više od trećine njih izjavilo je da ih koristi „skoro konstantno”.