Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi koncept

DS pokazao interijer budućih automobila

Foto: DS
Upoznajte DS M.i. 21 Manifesto

Enterijerom dominira zakrivljeni ekran koji je preuzeo cjelokupnu prednju armaturu

Ovako će izgledati kabine budućih modela iz DS-a.

Za razliku od drugih marki koje pribjegavaju konceptima i iscrpljujućim otkrivanjima detalja rastegnutima na mjesece, pa i godine, iz DS-a su se poveli nekim drugim principom. Oni su odlučili odmah, doslovno odjednom, otkriti cjelokupan automobil i sve buduće modele, piše Index.hr.

Tačnije, oni su se bazirali na interijer vozila i pritom su odlučili otkriti karakter DS-ovih modela u budućnosti. Upoznajte DS M.i. 21 Manifesto, fizički model enterijera automobila za koji DS tvrdi kako prikazuje sljedeću generaciju njegovih modela. A svi ti modeli na ceste će stići do kraja decenije.

Foto: DS

Prozirni ekran

Enterijerom dominira zakrivljeni ekran koji je preuzeo cjelokupnu prednju armaturu. Ništa novo u svijetu automobila, ali u DS-u ipak uvode novinu u obliku opcije transparentnog prikaza kad se ekran ne koristi, što znači da će ekran biti u potpunosti proziran.

Samim zaslonom upravlja se glasovnim naredbama te staklenim panelom na centralnoj konzoli, bolje rečeno produžetku centralnog oslonca na kojem se nalaze površine osjetljive na dodir. U vratima su kružni elementi čija je jedina namjena ambijentalna rasvjeta i personalizacija prema želji vlasnika, dok središnji cilindrični element služi kao zvučnik.

Nekonvencionalni volan

Možda najzanimljiviji detalj je nekonvencionalni volan. Osim što kolo nije u potpunosti kružnog oblika, između su postavljene blago savijene prečke koje će asocirati na kultne detalje iz povijesti DS-a. Konačno, u sredini je maleni zaslon koji nalikuje na mobilni telefon.

Foto: DS
Jedan od najzanimljivijih detalja je nekonvencionalni volan

Thierry Metroz, direktor dizajna, opisao je Manifesto kao “radni alat” koji predstavlja poveznicu između njihove vizije i projekata koji su trenutno u razvoju. Rekao je da bi takav fizički model obično ostao povjerljiv i koristio bi se samo kao sredstvo internog istraživanja, budući da uključuje mnogo toga iz planirane budućnosti proizvođača automobila.

Metroz pritom garantira kako su svi viđeni elementi spremni za implementaciju i proizvodnju te većim dijelom udovoljavaju zakonskoj regulativi i standardima.