Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diodra S3

Električni bicikl od bambusa lagan je, ali i skup

Diodra S3 elektricni bicikl
FOTO: Diodra

Električni motor težak četiri kilograma ima kontinuiranu snagu od 250 vata i podržava brzinu do 25 km/h

Na prvi pogled nije potrebno puno za nabrojati prednosti e-bicikla. Međutim, velika masa jasan je kriterij koji odbija potencijalne nove kupce. Razlog tome je težak okvir od čelika, aluminija ili titana koji obično imaju e-bicikli.

S druge strane, rumunski start-up Diodra slijedi drugačiju strategiju. Kako proizvođač objavljuje na svojoj web stranici, novi Diodra S3 dolazi s okvirom od bambusa. Ova tehnologija nije nova, ali se prvi put koristi na ovom prevoznom sredstvu.

Diodra S3 elektricni bicikl
FOTO: Diodra

Prema kompaniji, novi e-bicikl teži nešto manje od 15 kilograma. To čini S3 znatno lakšim od većine konkurencije. Malu težinu prvenstveno osigurava okvir izrađen od bambusa – laganog, ali robusnog materijala. Motor i baterija integrirani su u glavčinu stražnjeg točka.

Ide i do 25 km/h

Električni motor težak četiri kilograma ima kontinuiranu snagu od 250 vata i podržava brzinu do 25 km/h. Okretni moment mu je 48 Nm, a baterija motora ima kapacitet od 25 amper sati. Prema proizvođaču, trebao bi biti moguć domet do 100 kilometara. Ako želite napuniti bateriju, trebali biste očekivati ​​oko 3.5 sati.

Diodra S3 malo zaostaje za vodećima na tržištu što se tiče performansi. Ipak, odlučujući faktor za kupovinu vjerovatno je mala težina okvira od bambusa. Konvencionalni e-bicikli su vrlo teški, što je posebno vidljivo kada je riječ o manevrisanju. Teže bicikle često je teško kontrolisati, a pokretanje i zaustavljanje također mogu uzrokovati poteškoće. 

Diodra S3 elektricni bicikl
FOTO: Diodra

Cijena 2.200 eura

Mora se priznati da bicikl nije jeftin, iako je proizvođač na početku prodaje prvobitnu cijenu snizio s 2.900 eura na nešto manje od 2.200 eura. Uz dodatnu naknadu od 200 eura, konvencionalni biciklistički lanac može se zamijeniti remenskim pogonom.