Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teroristički sadržaj

EU upozorila Metu zbog problema s dezinformacijama nakon Hamasovog napada

Foto: Unsplash

EU je u utorak upozorila X, prije poznat kao Twitter, na takav sadržaj

Evropska unija upozorila je Marka Zuckerberga zbog širenja “dezinformacija” na Metinim platformama društvenih medija nakon Hamasovog napada na Izrael.

Meti, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, rečeno je da “ima 24 sata” da odgovori i ispoštuje evropski zakon.

Kompanije na društvenim mrežama primijetile su porast dezinformacija o sukobu, uključujući krivotvorene slike i pogrešno označene videozapise.

EU je u utorak upozorila X, prije poznat kao Twitter, na takav sadržaj.

Predstavnik Evropske komisije Thierry Breton rekao je Meti da mora dokazati da je poduzeo “pravovremenu, marljivu i objektivnu akciju”.

U pismu je rekao da kompanija ima 24 sata da ga obavijesti o “proporcionalnim i efikasnim” mjerama koje je poduzela za suzbijanje širenja dezinformacija na svojim platformama.

Glasnogovornik Mete rekao je za BBC da su nakon napada Hamasa na Izrael u subotu, brzo uspostavili središte za specijalne operacije sa stručnjacima, uključujući osobe koje tečno govore hebrejski i arapski jezik kako bi pomno pratili i odgovorili na ovu situaciju koja se brzo razvija.

-Naši timovi rade danonoćno kako bi naše platforme bile sigurne, poduzimaju mjere u vezi sa sadržajem koji krši naša pravila ili lokalne zakone i koordiniraju s trećim stranama koje provjeravaju činjenice u regiji kako bismo ograničili širenje dezinformacija. Nastavit ćemo s tim radom kako se ovaj sukob odvija – kazao je.

Evropska komisija je u međuvremenu podsjetila sve kompanije društvenih medija da su zakonski obavezne spriječiti širenje štetnog sadržaja povezanog s militantnom grupom Hamas, koja je zabranjena teroristička grupa u EU.

-Sadržaj koji kruži internetom i koji se može povezati s Hamasom kvalificira se kao teroristički sadržaj, nezakonit je i treba ga ukloniti prema Zakonu o digitalnim uslugama i Uredbi o internetskom terorističkom sadržaju – rekao je glasnogovornik Komisije, prenosi BBC.